Νάξος (Χώρα)

Translate English Version

Νάξος (Χώρα)

Η Χώρα είναι το κύριο λιμάνι και η πρωτεύουσα της Νάξου. Είναι κτισμένη στο μέσο περίπου της δυτικής ακτής του νησιού γύρω από τον λόφο του μεσαιωνικού κάστρου. Πρόκειται για έναν τυπικό Κυκλαδίτικο οικισμό με κατάλευκα σπίτια, χρωματιστά παραθυρόφυλλα, ασβεστωβαμένες αυλές με λουλούδια, μικρά σοκάκια και καμάρες. Έχοντας διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της, συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με το σήμερα.

Στην Χώρα ξεχωρίζει η Πορτάρα, η τεράστια μαρμάρινη πύλη του ναού Απόλλωνα που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν όχι μόνο της Χώρας αλλά και ολόκληρου του νησιού. Μέσα στο λιμάνι δεσπόζει μία μικρή νησίδα με το ξωκλήσι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Πολλά είναι και τα μνημεία μέσα στη Χώρα που μαρτυρούν το παρελθόν της πόλης όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Γκρότας και το ενετικό κάστρο. Το κάστρο κτίστηκε από τους Ενετούς όταν ο Μάρκος Σανούδος ίδρυσε το Δουκάτο του Αιγαίου. Οι νησιώτες υποτελείς του Δούκα εγκαταστάθηκαν έξω από το κάστρο όπου δημιούργησαν τις συνοικίες Μπούργο και Αγορά, ενώ οι συνοικίες Γρτόττα και Φουντάνα είναι αρκετά νεότερες. Ο πύργος Della Rocca-Barozzi, βρίσκεται μέσα στο κάστρο και στεγάζει το Ενετικό μουσείο της Νάξου, ένα μοναδικό στο είδος του λαογραφικό μουσείο. Στη Χώρα βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού καθώς επίσης και η φημισμένη Εμπορική Σχολή όπου φοίτησε για ένα χρόνο ο διάσημος Έλληνας πεζογράφος Νίκος Καζαντζάκης.

Τα σοκάκια της παλιάς πόλης κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από αναρίθμητους επισκέπτες. Εκεί μπορείτε να βρείτε εμπορικά μαγαζιά, παραδοσιακές ταβέρνες, όμορφα μπαράκια και καταστήματα πώλησης τοπικών προιόντων. Η Νάξος φημίζεται για τα προϊόντα της όπως η γραβιέρα, το λικέρ Κίτρο και τα γλυκά κουταλιού. Η πόλη σήμερα επεκτείνεται κυρίως προς την νότια πλευρά της, γύρω από την παραλία του Αγίου Γεωργίου που είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία της όπου λειτουργεί ένα οργανωμένο αθλητικό κέντρο με σύγχρονο εξοπλισμό για όλα τα θαλάσσια σπορ. Αυτό είναι και το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο τμήμα του οικισμού αφού εκεί βρίσκονται και τα περισσότερα καταλύματα. Αποπνέει παραδοσιακό αλλά και μοντέρνο αέρα με τα ασπροβαμμένα κτίρια που έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφετέριες και εστιατόρια. Η Χώρα συνδέεται με τακτική συγκοινωνία με τα υπόλοιπα χωριά και τις παραλίες της Νάξου.