Ακρωτήρι

Translate English Version

Ακρωτήρι

Το Ακρωτήρι είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Σαντορίνης  χτισμένο γύρω από το μεσαιωνικό καστέλι. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, κοντά στη διάσημη Κόκκινη Παραλία και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Έχει καταπληκτική θέα προς το ηφαίστειο, την Οία αλλά και ολόκληρη την καλντέρα.

Είναι παγκοσμίως γνωστό χάρη στον προϊστορικό οικισμό, που ανακαλύφθηκε σε κοντινή απόσταση το 1967 και που σήμερα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Λόγω του προηγμένου αυτού οικισμού που σκεπάστηκε ολοκληρωτικά από λάβα μετά την ηφαιστειακή έκρηξη του 1620 π.Χ. είναι γνωστό και ως η Πομπηία του Αιγαίου. Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο. Το Ακρωτήρι υπήρξε ένας από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς στο νησί. Αξιόλογος είναι και ο Φάρος του Ακρωτηρίου που κατασκευάστηκε το 1892  από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους φάρους στην Ελλάδα και από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Αν και δεν είναι ανοικτός στο κοινό, αξίζει κάποιος να τον επισκεφθεί αφού προσφέρει ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Το Ακρωτήρι το στολίζουν και πολλές εκκλησίες, με πιο σημαντική την εκκλησία της Αγίας Θεοδοσίας κοντά στην είσοδο του κάστρου. Γιορτάζει στις 29 Μαΐου, ημέρα όπου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται ο Μπάλος ή Πάλος, ένας μικρός όρμος που κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα χρησιμοποιούνταν ως λιμάνι διακίνησης αγαθών. Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο πάνω σε βράχια, αλλά και το υπόσκαφο παρεκκλήσι της Παναγίας του Μπάλου, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Το χωριό υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες ετησίως και διαθέτει εξαιρετικές τουριστικές υποδομές. Παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη, η φυσιογνωμία του χωριού παραμένει αναλλοίωτη.