Κοσκινού

Translate English Version

Κοσκινού

Τα Κοσκινού είναι ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά χωριά της Ρόδου που έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και οφείλει το όνομά του στον κτηματία Κοσκινά που διαφέντευε το χωριό, τους χωρικούς και την περιοχή. Ίχνη της μακρόχρονης ιστορίας του είναι ευδιάκριτα τόσο μέσα στον οικισμό όσο και γύρω από αυτόν. Όλη η περιοχή των Κοσκινού είναι γεμάτη μνημεία, τάφους και θεμέλια ναών από την αρχαία και Βυζαντινή Ελλάδα. Το χωριό διέθετε ισχυρό φρούριο από τον 15ο αιώνα, ικανό να προστατεύσει του κατοίκους του.

Η πρώτη εικόνα του χωριού δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή. Προχωρώντας όμως προς το κέντρο του χωριού όπου βρίσκεται η διατηρητέα πλευρά του, το σκηνικό αλλάζει και ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ξεδιπλώνεται. Το γραφικό χωριό είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι οι ξύλινες ή σιδερένιες πόρτες των σπιτιών, διακοσμημένες με ανάγλυφα ή σκαλιστά σχέδια, βαμμένες σε έντονα χρώματα καθώς και οι κατοικίες με τις πολύχρωμες προσόψεις. Πλακόστρωτα σοκάκια και όμορφοι κήποι συμπληρώνουν το πανέμορφο σκηνικό.

Στο παραδοσιακό σπίτι στα Κοσκινού, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την αυλή που είναι στρωμένη με άσπρα και μαύρα βότσαλα και στολισμένη με λουλούδια και φυτά. Το σπίτι είναι διακοσμημένο με χειροποίητα υφαντά και κεραμικά στολίδια. Αξιόλογα είναι και τα χριστιανικά παρεκκλήσια της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Λουκά, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι πηγές της Καλλιθέας, ένα από τα κύρια αξιοθέατα όλου του νησιού. Τα Κοσκινού φημίζεται για το τοπικό γλυκό "μελεκούνι", που παραδοσιακά φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού την παραμονή μεγάλων τοπικών εορτών.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και με την παραγωγή ασβεστίου. Επί Ιταλοκρατίας, οι άνδρες του χωριού ήταν φημισμένοι ημιονηγοί (οδηγοί μουλαριών) και το χωριό ήταν ένα από τα πλουσιότερα της Ρόδου.

Το χωριό απέχει 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και είναι κτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου προσφέροντας πανοραμική θέα στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Τόσο στο χωριό όσο και στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πολλές επιλογές τόσο για διαμονή όσο και για φαγητό.