Αυγώνυμα

Translate English Version

Αυγώνυμα

Τα Αυγώνυμα, χωριό της δυτικής Χίου, απέχει 16 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού. Είναι ένα ορεινό χωριό που οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την μελισσοκομία. Περιτριγυρισμένο από το πευκοδάσος του Προβατά έχει θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το χωριό όπως και ο γειτονικός Ανάβατος είναι προ μεσαιωνικό καστροχώρι που σύμφωνα με την τοπική παράδοση δημιουργήθηκε από τους εργάτες που έχτισαν την Νέα Μονή τον 11ο αιώνα μ.Χ. και στην συνέχεια παρέμειναν στη Χίο. Τα σπίτια όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα μεσαιωνικά χωριά της Χίου, είναι χτισμένα από πέτρα και έχουν μικρά παράθυρα, για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Το χωριό εγκαταλείφθηκε σχεδόν τη δεκαετία του '60. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την διάσωσή του από ενδεχόμενη αστική ανοικοδόμηση. Ακόμα και σήμερα τα σπίτια διατηρούν την αρχιτεκτονική του παρελθόντος. Μεγάλο μέρος του οικισμού έχει αναστηλωθεί με σεβασμό στην λαϊκή αρχιτεκτονική.

Μικρά δρομάκια οδηγούν στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») των Αυγωνύμων που τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Εκεί βρίσκονται και μερικές παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές. Παλαιοί χριστιανικοί ναοί-εξωκλήσια στην περιοχή των Αυγωνύμων είναι η Παναγία και ο Άγιος Ισίδωρος στην τοποθεσία Αυγωνύματα. Κοντινότεροι οικισμοί είναι ο Ανάβατος στα βόρεια και το Λιθί στα νότια. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται η Νέα Μονή, ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού.

 

Δείτε
Νέα Μονή Χίου

Νέα Μονή Χίου
Μοναστήρια

Ανάβατος

Ανάβατος
Κάστρα/Φρούρια