Βαθύ

Translate English Version

Βαθύ

Κτισμένο αμφιθεατρικά στο βάθος ενός κόλπου, το Βαθύ είναι η πρωτεύουσα της Ιθάκης από το 1500 μ.Χ. Ταυτίζεται με το ομηρικό λιμάνι Φόρκυς, όπου σύμφωνα με την Οδύσσεια, οι Φαίακες άφησαν τον κοιμισμένο Οδυσσέα. Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 αλλά ξανακτίστηκε, διατηρώντας την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική, ενώ το 1982 ανακηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός. Στο Bαθύ ανάμεσα στα μικρά παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια, τα επιβλητικά αρχοντικά και τα γραφικά καντούνια υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια ταβέρνες και καφετέριες. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και το φυσικό του λιμάνι ασφαλές αγκυροβόλι για ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη αναψυχής.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το φρούριο στη κορυφή του λόφου Λούτσα που χτίστηκε από τους Γάλλους το 1807 και το γραφικό νησάκι Λαζαρέτο που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του λιμανιού. Επάνω στη νησίδα που παλιά χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές, σήμερα υπάρχει το μικρό εκκλησάκι του Σωτήρα που φιλοξενεί γάμους και βαπτίσεις. Από τον γραφικό οικισμό δε θα μπορούσε να λείπει το άγαλμα του Οδυσσέα και η προτομή του Ομήρου. Το Βαθύ διαθέτει ένα αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τα Γεωμετρικά ως τα Ρωμαϊκά χρόνια από ανασκαφές σε όλο το νησί και το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης με πάνω από 1.500 εκθέματα, το οποίο δίνει μια εξαιρετική εικόνα στον επισκέπτη για τη ζωή στο νησί τα παλιά χρόνια. Αξιόλογος είναι ο καθεδρικός ναός της Μητρόπολης με το ξύλινο τέμπλο και το καμπαναριό του 1821 και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Ξένων κοντά στο κέντρο της πόλης καθώς εκεί βρίσκεται η σπάνια εκκλησιαστική εικόνα Ιησούς Ελκόμενος, έργο του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

Το Βαθύ είναι ένα ζωντανός οικισμός με πολλές και ενδιαφέρουσες  πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα ετήσια σεμινάρια Ομηρικής Φιλολογίας και τα τριετή διεθνή επιστημονικά συνέδρια για την μελέτη του Ομήρου υπό την αιγίδα του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών.  Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες της Λούτσας, τα Δεξά, το Σαρακήνικο, το Φιλιατρό, τα Μνήματα, ο Σχοίνος, ο Αετός και ο Πίσω Αετός.