Λαζαρέτο Ιθάκης

Translate English Version

Λαζαρέτο Ιθάκης

Το Λαζαρέτο είναι ένα μικρό, πανέμορφο νησάκι στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ, με καταπράσινα πεύκα και ένα μοναδικό κτίσμα, το εκκλησάκι του Σωτήρος. Υπό Ενετική κυριαρχία λειτουργούσε ως λοιμοκαθαρτήριο, εξ’ ου και η ονομασία του. Τα λαζαρέτα ήταν χώροι υποδοχής των καραβιών όπου έμπαιναν σε καραντίνα επιβάτες, πληρώματα και εμπορεύματα. Η λέξη αποτελεί εξελληνισμένη μορφή της Ιταλικής Lazaretto, αν και η προέλευσή της έχει αμφιλεγόμενες ερμηνείες.

Από το 1560 τα πλοία άραζαν εκεί και παρέμεναν σε καραντίνα 40 μέρες, πριν προσεγγίσουν την ακτή. Το 1817 οι ΄Αγγλοι κατασκεύασαν διώροφο κτίριο, το οποίο κάλυπτε όλη σχεδόν την επιφάνεια του νησιού και αυτό αργότερα, χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή. Με τους σεισμούς του 1953 το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές και κατεδαφίστηκε. Διατηρήθηκε μόνο το εκκλησάκι του Σωτήρος, το οποίο υπολογίζεται πως κτίστηκε το 1668.

Κάθε χρόνο, στις 5 και 6 Αυγούστου, το εκκλησάκι γιορτάζει και πλήθος κόσμου συμμετέχει, πηγαίνοντας εκεί με καΐκια και βάρκες για τη λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια το νησάκι αυτό αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη του Ιονίου για ζευγάρια απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, τα οποία το επιλέγουν, ως έναν άκρως ρομαντικό προορισμό, για να παντρευτούν και να δώσουν όρκους αιώνιας αγάπης.