Άγιος Ερμόλαος

Translate English Version

Άγιος Ερμόλαος

Η μικρή βραχώδης νησίδα του Αγίου Ερμολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι, βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το γραφικό νησί της Σκύρου. Ο Άγιος Ερμόλαος θεωρείται προστάτης και γιατρός των παιδιών και οι κάτοικοι της Σκύρου τιμούν με κάθε λαμπρότητα την εορτή του στις 26 Ιουλίου.

Εκείνη την ημέρα πλήθος πιστών μεταβαίνει με ξύλινα καΐκια στο νησάκι του Αγίου για να ανάψει ένα κερί. Στη διαδρομή σιγοτραγουδούν στίχους αφιερωμένους στον Άγιο:

«Στ’ Αγι’ Αρμολάου το νησί είναι ένα εκκλησάκι,
το λένε Αγιε-Αρμόλαε, του Μώλου στολιδάκι.
Γιορτάζει τον Ιούλιο, το μήνα Αλωνάρη,
στη χάρη Του πηγαίνουνε όλοι, μικροί-μεγάλοι.
Του Μώλου τα ψαράδικα τον κόσμο κουβαλούνε,
στο δρόμο που πηγαίνουνε τους λέν’ να τραγουδούνε».

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας οι μανάδες βγάζουν ένα ρούχο που φορούν εκείνη την ώρα τα παιδιά τους και το τοποθετούν, σύμφωνα με το έθιμο, σε μια τρύπα στην ανατολική πλευρά του βράχου για να το πάρει μακριά ο άνεμος και μαζί του τις αρρώστιες. Οι προσκυνητές έχουν μαζί τους χειροποίητους άρτους, λουκουμάδες και σκυριανές λιχουδιές όπου μοιράζονται στους πιστούς μετά το τέλος της Λειτουργίας. Όταν επιστρέψουν στο λιμάνι του Μώλου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Την προηγούμενη ημέρα της εορτής γυναίκες όλων των ηλικιών επισκέπτονται το εκκλησάκι για να καθαρίσουν το εσωτερικό του και τον προαύλιο χώρο ώστε ο Άγιος να κρατήσει υγιή τα παιδιά τους και την επόμενη χρονιά. Ασβεστώνουν τους τοίχους και στολίζουν με λουλούδια την εικόνα του Αγίου που βρίσκεται στο ξύλινο τέμπλο.

Στη νησίδα σύμφωνα με την μυθολογία πέθανε ο Θησέας και η Θέτις προσπάθησε να κρύψει τον γιο της Αχιλλέα, για να μην πολεμήσει στην Τροία.