Χώρα Σφακίων

Translate English Version

Χώρα Σφακίων

Η Χώρα Σφακίων ή απλά Σφακιά είναι μία μικρή κωμόπολη στη περιφερειακή ενότητα Χανίων, στη Κρήτη. Χτισμένη σε μία δυσπρόσιτη περιοχή στη κατάληξη του φαραγγιού της Ίμπρου, περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων. Είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με ένα μικρό λιμάνι που συνδέει το χωριό με την Αγία Ρουμέλη όπου καταλήγουν όσοι έχουν διασχίσει το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, το Λουτρό, τη Παλαιοχώρα και το νησί της Γαύδου. Η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Κρήτης. Οι Σφακιανοί  δεν υποτάχτηκαν ποτέ στους κατακτητές και πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες για την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την αλιεία, τη κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Το χωριό παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο ενώ βασική πηγή εισοδήματος προέρχεται τα τελευταία χρόνια και από τον τουρισμό. Το χωριό διαθέτει όλες τις βασικές υποδομές καθώς και ποικιλία τουριστικών καταλυμάτων. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που εξυπηρετούν όλους όσους ταξιδεύουν με τα πλοία της γραμμής και σερβίρουν τοπικές νοστιμιές και τις διάσημες σφακιανές πίτες με μέλι.

Η Χώρα Σφακίων απέχει 74 χιλιόμετρα από τη πόλη των Χανίων με την οποία συνδέεται καθημερινά με λεωφορεία της τοπικής συγκοινωνίας. Ο δρόμος προς τον οικισμό περνάει από το γραφικό χωριό Βρύσες με τα τρεχούμενα νερά και τις ψησταριές. Στην έξοδο του χωριού, υπάρχει μία ήσυχη παραλία που οι ντόπιοι αποκαλούν Βρύση, ενώ 1 περίπου χιλιόμετρο δυτικά του οικισμού βρίσκεται η παραλία του Ίλιγγα με τις πολλές θαλάσσιες σπηλιές. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι τα ερείπια του ενετικού κάστρου Σφακία με την υπέροχη θέα προς τη Χώρα Σφακίων και το Λιβυκό Πέλαγος, το Φραγκοκάστελλο και το φαράγγι της Ίμπρου. Το χωριό μπορεί να αποτελέσει την ιδανική βάση για εξερεύνηση της περιοχής που είναι γνωστή για την άγρια ομορφιά της, τα υπέροχα μονοπάτια, τα εντυπωσιακά φαράγγια αλλά και τις πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες που δύναται ο επισκέπτης να απολαύσει στα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά του Λιβυκού Πελάγους.Δείτε