Πάρκο των Καταρρακτών

Φωτο: Κατερίνα Φαρμάκη

Translate English Version

Πάρκο των Καταρρακτών

Το Πάρκο των Καταρρακτών στην Έδεσσα, είναι από τα λίγα που έχουν τη τύχη να έχουν τόσα πολλά νερά. Βρίσκεται στη καρδιά της πόλης, εκεί όπου βρίσκονται και οι εντυπωσιακοί καταρράκτες και αποτελεί τόπο συνάντησης και χαλάρωσης για ντόπιους και επισκέπτες καθώς και όαση δροσιάς για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Πλούσια βλάστηση, αιωνόβια δέντρα, όμορφοι κήποι και τρεχούμενα νερά συντροφεύουν τους επισκέπτες σε κάθε τους βήμα. Πανέμορφα παρτέρια με λουλούδια στολίζουν το πάρκο και μεγάλα δέντρα σκιάζουν το χώρο και δημιουργούν ένα ευχάριστο μικροκλίμα για τους επισκέπτες. Το αδιάκοπο τραγούδι των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και ο ήχος του τρεχούμενου νερού ηρεμεί και χαλαρώνει όσους επιλέξουν αυτόν τον επίγειο παράδεισο για μία βόλτα. Το νερό προέρχεται από τον ποταμό Εδεσσαίο και είναι εξαιρετικό. Στις βρύσες του πάρκου, οι επισκέπτες μπορούν να γεμίσουν το παγούρι τους ή απλά να ξεδιψάσουν με το γάργαρο και δροσερό νερό του Εδεσσαίου.

Ακολουθώντας τα μονοπάτια του πάρκου, πάντα υπό τον ήχο του τρεχούμενου νερού, συναντάμε το μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Ανάληψης. Λίγο πιο κάτω βρίσκονται οι επιβλητικοί καταρράκτες, με τον Κάρανο να ρίχνει τα νερά του από τα 70 μέτρα, σχηματίζοντας μία υδάτινη κουρτίνα. Πίσω από τη κουρτίνα, υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο μεγάλης γεωλογικής αξίας, ενώ λίγο πιο κάτω είναι ο διπλός, διχαλωτός καταρράκτης, εξίσου όμορφος και εντυπωσιακός. Πολλά είναι τα σημεία του πάρκου που προσφέρουν πανοραμική θέα τόσο στους καταρράκτες όσο και στον εύφορο μακεδονικό κάμπο που ξεδιπλώνεται ακριβώς μπροστά. Το πάρκο διασχίζει η λιθόστρωτη διαδρομή που οδηγεί στην αρχαία πόλη της Έδεσσας (20’ λεπτά). Το δρομάκι ήταν τμήμα της αρχαίας Εγνατίας που ένωνε τον αρχαίο οικισμό με την ακρόπολη (συνοικία Βαρόσι) και τη Θεσσαλονίκη ως τις αρχές του 20ου αιώνα.  

Ο χώρος άρχισε να διαμορφώνεται το 1942 από τους Γερμανούς. Τότε κατασκευάστηκαν δύο πισίνες, μονοπάτια θέασης και πολλά παρτέρια. Με το τέλος του πολέμου, ο Δήμος ανέλαβε τη φροντίδα του πάρκου και έμπειροι κηπουροί τη φύτευση δέντρων και λουλουδιών. Το 1953, κατασκευάστηκε το εστιατόριο «Πισίνες», όπου οι κάτοικοι της πόλης διασκέδαζαν με μουσική και χορό, ενώ λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1960, κατασκευάστηκαν τα σημεία Μπελβεντερέ για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τη θέα. Σήμερα, στις υποδομές έχει προστεθεί ένα τουριστικό περίπτερο, εστιατόρια και καφετέριες. Η συνολική έκταση του πάρκου είναι 100.000 τ.μ. και κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Στο πάρκο υπάρχουν αρκετά πέτρινα προβιομηχανικά κτήρια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Τα περισσότερα βρίσκονται στη περιοχή των Μύλων όπως το Υπαίθριο Μουσείο Νερού με τους Νερόμυλους, το Παρθεναγωγείου (1877), το Κανναβουργείο, το Νεροτριβείο, το Σησαμελαιοτριβείο, και ένα μικρό ενυδρείο που αξίζει όμως να επισκεφθείτε. Κοντά στο πάρκο είναι η Παλιά Πόλης της Έδεσσας (Βαρόσι) με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα όμορφα σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο. Αρκετές είναι και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο χώρο του πάρκου, με κυριότερες τις χοροεσπερίδες τη περίοδο των Χριστουγέννων που οργανώνουν τοπικοί σύλλογοι, και τις εκθέσεις φυτών και λουλουδιών, γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων που διεξάγονται τον Μάιο. Επίσης, διοργανώνονται αθλητικές εκδηλώσεις όπως οι «Δρόμοι του Νερού» και οι «Δρόμοι του Κερασιού». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών (Τηλ: 23810 20300).  

ΦΩΤΟ: Κατερίνα Φαρμάκη