Πύλος

Translate English Version

Πύλος

Η νησίδα Πύλος ή Τσιχλi-Mπαμπά ή Φανάρι βρίσκεται  απέναντι από την Πύλο της Μεσσηνίας στα νότια της Σφακτηρίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο βράχο στη μέση της θάλασσας. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη βραχονησίδα να ξεχωρίζει είναι μία μεγάλη τρύπα στο κέντρο της.

Για να φτάσει κάποιος στη κορυφή της νησίδας θα πρέπει να ανέβει τα 134 σκαλοπάτια που οδηγούν εκεί. Από την κορυφή η θέα προς το απέραντο γαλάζιο αλλά και τη Πύλο με το Νιόκαστρο αλλά και τον κόλπο του Ναυαρίνου είναι εκπληκτική. Εκεί υπάρχει και μία μαρμάρινη στήλη – μνημείο του 1890 της Γαλλικής Κυβέρνησης το οποίο είναι αφιερωμένο στους Γάλλους νεκρούς της ναυμαχίας του Ναυαρίνου καθώς και το ταριχευμένο σώμα του φιλέλληνα ανιψιού του Ναπολέοντα, Παύλου Βοναπάρτη. Ο Παύλος Βοναπάρτης ήταν πρίγκιπας της Οικογένειας Βοναπάρτη και θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς φιλέλληνας λαμβάνοντας μέρος στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Το μνημείο των Γάλλων στέκει δίπλα στο τέρμα της σκάλας και θυμίζει τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εδώ και οδήγησαν στη σύσταση του ελληνικού κράτους. 

Το όνομα Φανάρι έχει αποδοθεί στο Τσιχλί Μπαμπά λόγω του φάρου που βρίσκεται πάνω του. Ακριβώς δίπλα στο Φανάρι, θα δείτε δύο μεγάλους βράχους, τις Κουτσούνες.