Ανεμόμυλοι Πάτμου

Translate English Version

Ανεμόμυλοι Πάτμου

Οι τρεις, εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι βρίσκονται σε έναν λόφο στην αριστερή πλευρά της Χώρας της Πάτμου.  Η ιστορία τους ξεκινάει πριν από πολλούς αιώνες αφού οι δύο πρώτοι κατασκευάστηκαν το 1688 και ο τρίτος το 1863. Την δεκαετία του 1950 εγκαταλείφθηκαν όπως και οι περισσότεροι μύλοι των ελληνικών νησιών. Χάρη στην πρωτοβουλία ενός Ελβετού τραπεζίτη και ιστιοπλόου, του Charles Pictet, ένθερμο φίλο του νησιού,  το 2010 ξεκίνησε η προσπάθεια αναστήλωσης και αποκατάστασης των  ανεμόμυλων.

Το έργο ανατέθηκε στην Ελληνίδα της Διασποράς αρχιτέκτονα Δάφνη Becket. Ομάδα Ελβετών και Ελλήνων αρχιτεκτόνων και μηχανικών με σεβασμό στην παράδοση, συνεργάστηκαν για την επαναλειτουργία του μηχανισμού των μύλων και την κατασκευή των ξύλινων μηχανικών μερών των μηχανισμών λειτουργίας τους. Σκοπός όλων ήταν όχι μόνον η αποκατάσταση τού οικοδομικού κελύφους με παραδοσιακά υλικά, δηλαδή της εμφάνισής τους, αλλά και της χρηστικής τους αξίας ώστε να είναι δυναμικοί και ζωντανοί οργανισμοί, φιλικοί προς το περιβάλλον.

 Σήμερα, ο πρώτος λειτουργεί ως παραδοσιακός ανεμόμυλος, αλέθοντας μικρές ποσότητες σιταριού και ως μουσείο παραδοσιακών, αγροτικών δραστηριοτήτων. Ο δεύτερος αντί για μυλόπετρες έχει γεννήτρια και είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρισμό από την αιολική ενέργεια, ενώ τα σχέδια για τον τρίτο προβλέπουν την αξιοποίησή του για την άντληση νερού. Όλη η προσπάθεια αποκατάστασης καθώς και η φιλοσοφία του εγχειρήματος, βραβεύτηκε το 2012 από τον οργανισμό Europa Nostra.

Αποτελούν ένα πραγματικό στολίδι για την Πάτμο, συμπληρώνοντας την εικόνα του κάστρου και της Χώρας.