Ανεμόμυλοι Σελί Αμπέλου

Translate English Version

Ανεμόμυλοι Σελί Αμπέλου

Οι ανεμόμυλοι Σελί Αμπέλου είναι από τα πλέον αξιόλογα συγκροτήματα ανεμόμυλων που διασώζονται στο νησί της Κρήτης. Οι ανεμόμυλοι βρίσκονται στη βόρεια είσοδο του Οροπεδίου του Λασιθίου και σήμερα διασώζονται 24 από τους 27 ανεμόμυλους που αρχικά υπήρχαν εκεί. Αναφορές στην ύπαρξη των μύλων υπάρχουν από την εποχή της ενετοκρατίας. Οι μύλοι μεταφέρθηκαν στην θέση όπου βρίσκονται σήμερα περί τα τέλη του 19ου αιώνα  από τη θέση Ζάρωμα που βρίσκεται κοντά στο χωρίο Ποτάμοι.

Έχουν κοινά χαρακτηριστικά και ανήκουν στον τύπο του στον τύπο του Αξετροχάρη ή Μονόπαντου. Ο τύπος αυτός χαρακτηρίζεται από την ορθογώνια βάση του με έναν ημικυκλικό τοίχο επάνω στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο μύλος. Όλοι έχουν την ίδια βορειοδυτική κατεύθυνση και αλέθουν σε μία κατεύθυνση του αέρα. Τέτοιου τύπου μύλων εκτός από την Κρήτη, συναντάμε και στην Κάρπαθο. Κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν για την άλεση των σιτηρών από τους κατοίκους της περιοχής.

Οι ανεμόμυλοι που βρίσκονται 52 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 3 χιλιόμετρα δυτικά του οικισμού Τζερμιάδο, αποτελούν ένα αξιόλογο αξιοθέατο της περιοχής. Το 1986, το συγκρότημα των μύλων χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης. Σήμερα οι περισσότεροι από τους μύλους είναι ιδιόκτητοι και διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και 1950 αποτελούσαν το μεγαλύτερο  μυλοτόπι της Κρήτης  αλλά και όλης της Ελλάδος.