Μακρινίτσα
Η Μακρινίτσα ή Μακρυνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου, κυρίως λόγω της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής που διατηρείται αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Το χωριό έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1976 και προστατεύεται βάσει νομοθεσίας, όπως και το σύνολο των χωριών του μυθικού βουνού. Η Μακρινίτσα μαγεύει τους επισκέπτες καθώς συνδυάζει αρμονικά τη δόμηση με το φυσικό περιβάλλον. Έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί αγαπημένο προορισμό Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών εδώ και δεκαετίες. Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, με απεριόριστη θέα προς τη πόλη του Βόλου και το Παγασητικό Κόλπο, η Μακρινίτσα είναι γνωστή και ως το “μπαλκόνι του Πηλίου”.
Ιστορία
Λίγο μετά την πρώτη άλωση της Πόλης, ο Γεώργιος Μελιασηνός ένας πλούσιος γαιοκτήμονας και ταυτόχρονα τοπάρχης της περιοχής, ίδρυσε τη Μονή της Θεοτόκου Οξείας Επισκέψεως ή Μακρινιτίσσης. Σύντομα γύρω από τη μονή αναπτύχθηκε ένας μικρός οικισμός που πήρε το όνομά του από το μοναστήρι. Ο οικισμός αναπτύχθηκε ραγδαία τον 18ο αιώνα χάρη στο εμπόριο και τη βυρσοδεψία. Ήταν τέτοια η ανάπτυξη και η άνθηση που στις αρχές του 19ου αιώνα έγινε η πολυπληθέστερη κωμόπολη της περιοχής. Μάρτυρες αυτής της άνθησης, είναι τα πολλά αρχοντικά που επί τω πλείστων οικοδομήθηκαν τη περίοδο από το 1750 έως το 1830.
Οι κάτοικοι του χωριού είχαν ενεργό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Μετά τη κήρυξη στης επανάστασης στο Πήλιο από τον Άνθιμο Γαζή, μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής, πολιόρκησαν το Βόλο και το Βελεστίνο. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με το Δράμαλη και η προσπάθειά τους για τη κατάληψη των δύο πόλεων απέτυχε. Οι Οθωμανοί εν συνεχεία πολιόρκησαν τη Μακρινίτσα και παρά την ισχυρή αντίσταση των κατοίκων, το χωριό έπεσε στα χέρια τους και η επανάσταση καταπνίγηκε. Η Μακρινίτσα πρωτοστάτησε επίσης στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1978. Μετά από πολλούς αγώνες και με τη μεσολάβηση των Άγγλων, η επανάσταση έληξε και η Μακρινίτσα ενσωματώθηκε μαζί με τη Θεσσαλία στο ελληνικό κράτος.
Αξιοθέατα
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η μεγάλη πλατεία που αποτελεί σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Αιωνόβια πλατάνια σκιάζουν τη πλατεία από την οποία η θέα προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό Κόλπο κόβει την ανάσα. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του 1806, η μαρμάρινη κρήνη με τις λεοντοκεφαλές, το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας με μοναδικά κειμήλια από τον 12ο έως τον 20ο αιώνα καθώς και το καφενείο Θεόφιλος με την υπέροχη τοιχογραφία, έργο του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Κάτω από τη πλατεία βρίσκεται το αρχοντικό Τοπάλη όπου σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Το μουσείο φιλοξενεί περισσότερα από 1.500 εκθέματα και αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε τις υπέροχες συλλογές του, αλλά και για να γνωρίστε τη τοπική αρχιτεκτονική.
Αρχιτεκτονική
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι εμφανής και χαρακτηριστική και σε άλλα κτίρια όπως τα παλιά υδροτριβεία, οι εκκλησιές, τα τοξωτά γεφύρια όπως αυτό της Καριάς, αλλά και στα πολλά αρχοντικά που βρίσκονται διάσπαρτα στον οικισμό. Όλα είναι δομημένα σύμφωνα με τη παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με κύριο χαρακτηριστικό τις πέτρινες στέγες, τη πλούσια διακόσμηση και ξυλογλυπτική στον επάνω όροφο των κτιρίων. Οι κατοικίες είναι κυρίως διώροφες ή τριώροφες με χοντρούς πέτρινους τοίχους. Ο επάνω όροφος συνήθως προεξέχει και έχει περισσότερα παράθυρα από το κάτω όροφο. Οι οροφές στο εσωτερικό είναι διακοσμημένες και οι πόρτες με τα παραθυρόφυλλα φτιαγμένα από ξύλο.
Δραστηριότητες - Διαμονή
Οι επισκέπτες μπορούν να επιδοθούν σε διάφορες δραστηριότητες όπως ιππασία, ποδήλατο βουνού και σκι. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου απέχει 17,3 χιλιόμετρα (33 λεπτά) από τη Μακρινίτσα καθιστώντας το γραφικό χωριό ιδανική βάση για εξορμήσεις στο χιονοδρομικό κέντρο και το βουνό. Από τη Μακρινίτσα ξεκινούν επίσης πολλά μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος πριν καταλήξουν σε άλλα γραφικά χωριά του Πηλίου. Η Μακρινίτσα προσφέρει αρκετές επιλογές διαμονής σε παραδοσιακούς ξενώνες όπως και αρκετές επιλογές εστίασης. Είναι ένα πολύ δημοφιλής προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οπότε αν προγραμματίζετε να την επισκεφθείτε θα σας συνιστούσαμε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.
Πρόσβαση
Η Μακρινίτσα απέχει 16 χιλιόμετρα (42 λεπτά) από το Βόλο και μόλις 5 χιλιόμετρα (19 λεπτά) από τη γραφική Πορταριά. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του οδικού δικτύου ωστόσο χρειάζεται προσοχή αφού οι στροφές είναι πολλές και ο δρόμος στενός σε κάποια σημεία. Αν ποτέ βρεθείτε στο Βόλο ή την ευρύτερη περιοχή μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό. Η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με μία βόλτα στη γραφική Πορταριά, ένα εξίσου όμορφο παραδοσιακό χωριό του Πηλίου