Άγιος Λαυρέντιος

Translate English Version

Άγιος Λαυρέντιος

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ένα απομονωμένο χωριό του δυτικού Πηλίου, αμφιθεατρικά κτισμένο στις πλαγιές του βουνού, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Δράκεια και Άγιος Γεώργιος και απέχει 21 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου.

Οφείλει την ονομασία του στην Μονή Αγίου Λαυρεντίου που κτίσθηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς (τους Αμαλφινούς) κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (11ος αι.). Η Μονή στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε για να κτισθεί εκ νέου ως ορθόδοξη από τον Όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο. Η ανακατασκευή ολοκληρώθηκε το 1378 με την οικονομική βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού. Στο αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Λαυρεντίου ο ιερομόναχος Κασσαβέτης υπέγραψε την επαναστατική προκήρυξη για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Η μονή βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και σήμερα αποτελεί γυναικείο κοινόβιο.

Εκείνη την εποχή άρχισε και η κατοίκηση του χωριού που άκμασε από τα τέλη του 17ου αι. έως τα μέσα του 19ου αι. με την ανάπτυξη της γεωργίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Οι κάτοικοι αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, και ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της ελιάς και των οπωροφόρων στις πλαγιές κάτω από το χωριό έως τον κάμπο μεταξύ Αγριάς και Λεχωνίων. Το εμπόριο της ελιάς προς τα Βαλκάνια και τις Παραδουνάβιες περιοχές ήταν αυτό που απέφερε μεγάλα κέρδη στους κατοίκους.

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ένα παραδοσιακό Πηλιορείτικο χωριό, που διατηρεί αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του με λιθόστρωτα δρομάκια (καλντερίμια), αναπαλαιωμένα αρχοντικά, εκκλησίες και παλιές βρύσες με γάργαρο νερό. Στην γραφική πλατεία Χατζίνη με θέα τον Παγασητικό κόλπο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του 1730. Παρατεταμένα στις τρεις πλευρές της δίπλα από αιωνόβια πλατάνια,  παραδοσιακά καφενεία μιας άλλης εποχής σερβίρουν τσίπουρο και τοπικά γλυκά του κουταλιού στους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες του χωριού. Αξιοθέατο αποτελεί το ξωκλήσι της Παναγίας Σουραβλού (αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή), καθώς και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου κτισμένη το 1777. Τοπικός Άγιος είναι ο Απόστολος ο Νέος (1667-1686) που γεννήθηκε στο χωριό και σε μικρή ηλικία μετακόμισε  στην Κωνσταντινούπολη όπου μετά από βασανισμούς,  αποκεφαλίστηκε στις 16-8-1686, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Στη θέση όπου βρισκόταν το σπίτι του Αγίου, κτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός όπου βρίσκεται και η  Τίμια Κάρα του. Κάθε χρόνο στις 15 - 16 Αυγούστου τελείται προσκύνημα κατά το οποίο συρρέουν χιλιάδες πιστοί.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν και σήμερα να ασχολούνται με την γεωργία, ενώ σημαντική πηγή εσόδων αποτελεί και ο τουρισμός. Σημαντικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στον Άγιο Λαυρέντιο κάθε χρόνο όπως η Γιορτή του Κερασιού που διοργανώνεται από τις γυναίκες του χωριού κάθε Ιούνιο. Επίσης προς τα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται και ο κύκλος μουσικών εκδηλώσεων «Μουσικό Χωριό».

Το χωριό συνδέεται με όμορφα μονοπάτια με τη Δράκεια και τα Χάνια. Στον Άγιο Λαυρέντιο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ξενώνες και ξενοδοχεία πολλά από τα οποία είναι παλιά ανακαινισμένα αρχοντικά. Στο χωριό απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων, οπότε οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήσουν τα οχήματά τους στο πλάτωμα ή σταθμός (για τους ντόπιους) δηλαδή εκεί που τελειώνει ο κεντρικός δρόμος.

 

 

Δείτε
Γεφύρι Τσαγκαράδας Γεφύρι Τσαγκαράδας

Πέτρινα Γεφύρια