Τσεπέλοβο

Translate English Version

Τσεπέλοβο

Το Τσεπέλοβο χτισμένο στην κορυφή Καζάρμα, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 1000μ., του όρους Τύμφη ή Γκαμήλα είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό του Ζαγωρίου. Είναι ένα αρχοντικό κεφαλοχώρι, στο κεντρικό Ζαγόρι, 49 χιλιόμετρα από τη πόλη των Ιωαννίνων. Η παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα σοκάκια σε συνδυασμό με την άγρια φύση που το πειβάλλει μαγεύουν τους επισκέπτες καθιστώντας το Τσεπέλοβο ένα τουριστικό προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το Τσεπέλοβο δημιουργήθκε τον 14ο αιώνα από τη συνένωση του παλιού οικισμού με άλλους μικρότερους συνικοισμούς που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο. Υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και άνθησε πολιτισμικά και οικονομικά τον 18ο και 19ο αιώνα όταν τα ιδιαίτερα προνόμια που κατάφερε να έχει η περιοχή του Ζαγορίου σε συνδυασμό με την μετανάστευση πολλών από τους κατοίκους του σε χώρες όπου ασχολήθηκαν πετυχημένα με το εμπόριο, ανέβασε την οικονομία του χωριού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την λειτουργία αρκετών σχολείων με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της παιδείας, καθώς και το κτίσιμο πολλών αρχοντικών σπιτιών, εκκλησιών και γεφυριών.

Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική είναι παρούσα σε κάθε σημείο του χωριού. Ξεχωρίζει το πολιτιστικό κέντρο της «Εστίας», οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά. Ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα πολιτιστικής ακμής αποτελεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε τον 18ο αιώνα σαν τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και εξάγωνο καμπαναριό και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους από το Καπέσοβο.

Από τον αιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού ξεκινούν λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε γέφυρες όπως αυτή του Κονόμου, του Χάτσιου και της Κοβάτσαινας ή σε κρήνες όπως αυτή της Βρυσοπούλας ή της βρύσης του σχολείου. 

Στο Τσεπέλοβο βρήκαν καταφύγιο όταν κυνηγήθηκαν από τον Αλή Πασά ο ποιητής  Ιωάννης Βηλαράς καθώς και ο μεγάλος διαφωτιστής Αθανάσιος Ψαλλίδας ο οποίος δίδαξε για δύο χρόνια και στο σχολείο του χωριού. Το χωριό αποτελεί γενέτειρα και του Κωνσταντίνου Ράδου, εμπνευστή της ιδέας ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας.

Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτήριά του να είναι διατηρητέα. Είναι επίσης γνωστό για το τριήμερο πανηγύρι του, το οποίο γίνεται τον Αύγουστο και συγκεντρώνει κόσμο από όλα τα Zαγοροχώρια. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.