Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ρόδου

Translate

Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ρόδου

Ο Διεθνής Γύρος Ρόδου αποτελεί τον μοναδικό ποδηλατικό αγώνα κατηγορίας ME 2.2, που διεξάγεται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ισχύουν οι κανονισμοί της UCI (Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας) και περιλαμβάνει τρία ετάπ.  

Πρωτοξεκίνησε το 1987 σε ένα νησί που μπορεί να υπερηφανεύεται για την μακρόχρονη παράδοση που έχει χτίσει στο άθλημα της ποδηλασίας. Πρώτος νικητής ήταν ένας αθλητής-θρύλος για την ποδηλασία δρόμου στην Ελλάδα, ο Κανέλλος Κανελλόπουλος.

Ακολούθησαν οχτώ χρόνια με το Γύρο της Ρόδου να απουσιάζει από το καλεντάρι. Ήταν το 1995 όταν τελικά οι διοργανωτές πέτυχαν να αναβιώσουν τον θεσμό και μάλιστα κατάφεραν σταδιακά να πείσουν παγκόσμιους αστέρες της ποδηλασίας να ταξιδέψουν μέχρι τη Ρόδο και να τους τιμήσουν με την παρουσία τους.

Το 2001 ο Γύρος εντάχθηκε στο επαγγελματικό σιρκουί. Ο δις χρυσός Ολυμπιονίκης της ατομικής χρονομέτρησης και τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Ελβετός Φαμπιάν Καντσελάρα, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της περιόδου, πετυχαίνοντας την πρώτη του επαγγελματική νίκη στο Γύρο της Ρόδου, επίτευγμα που επανέλαβε το 2002.

Έπειτα από εννέα συνεχόμενα χρόνια γεμάτα συγκινήσεις, ο Γύρος ματαιώθηκε για να επανέλθει το 2017.

Ο πιο πρόσφατος Διεθνής Γύρος Ρόδου διεξήχθη στο διάστημα 6-8 Μαρτίου, ελάχιστες μέρες πριν επιβληθεί η παγκόσμια καραντίνα λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι ποδηλάτες κάλυψαν συνολική απόσταση 494,4 χλμ διασχίζοντας τα πανέμορφα τοπία του νησιού. Τα συνολικά έπαθλα για τους νικητές ανήλθαν στα 10.459 ευρώ.

Η διοργάνωση του Γύρου αγγίζει πάντα πολύ υψηλά στάνταρ με τους φιλοξενούμενους και τους θεατές να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν συναρπαστικό αγώνα στους δρόμους ενός από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της Μεσογείου και σε μια περίοδο με ισχνή τουριστική κίνηση, συγκυρία που τους επιτρέπει να εξερευνήσουν με μεγαλύτερη άνεση της ομορφιές και τα αξιοθέατα της Ρόδου.

Ο αγώνας είναι ανοικτός σε απεριόριστο αριθμό τοπικών και έως δύο επαγγελματικών ομάδων κατηγορίας UCI Continental, συλλόγους Continental, Εθνικές και Περιφερειακές ομάδες και κλαμπ. Όλες οι μη ελληνικές ομάδες των τριών τελευταίων κατηγοριών οφείλουν να έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις εθνικές τους ομοσπονδίες, προκειμένου να τους επιτραπεί να εκκινήσουν. Ο μέγιστος αριθμός διεθνών συμμετοχών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 22 ομάδες, οι οποίες πρέπει να απαρτίζονται από μίνιμουμ πέντε και μάξιμουμ εφτά ποδηλάτες.