Pierra Creta

Translate English Version

Pierra Creta

To Pierra Creta είναι ένας αγώνας ορειβατικού σκι που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στον Ψηλορείτη, ένα όρος παρθένο όσον αφορά την ύπαρξη υποδομών που θα το αναδείκνυαν ως τουριστικό θέρετρο για αλπικά αγωνίσματα. Πρόκειται για τον νοτιότερο αγώνα ορειβατικού σκι στην Ευρώπη. Οι διοργανωτές εμπνεύστηκαν την ονομασία του από τον περίφημο αγώνα Pierra Menta στο Arêches-Beaufort στη Γαλλία.

Το ορειβατικό σκι ή αλλιώς skimo είναι ένας άθλημα όπου οι συμμετέχοντες κατά την ανάβαση και ανάλογα με τη μορφολογία της πίστας, χρησιμοποιούν τα αλπικά σκι ή τα μεταφέρουν, ενώ στο δεύτερο μέρος του αγώνα κατεβαίνουν με ταχύτητα αλλά και προσοχή με τα σκι τους τις απότομες πλαγιές.

Ο αγώνας Pierra Creta ξεκίνησε ως ετήσιο γεγονός, αλλά από το 2015 διεξάγεται ανά δύο έτη, και από ατομικός, ο αγώνας έγινε ομαδικός.

Το 2014, στην πρώτη του χρονιά ύπαρξης, συμμετείχαν 73 σκιέρ. Προσκεκλημένος των διοργανωτών, ο διάσημος αθλητής του ορειβατικού σκι Κριστόφ Μουλάν, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από όσα είδε, ώστε προέβλεψε ότι σε πέντε χρόνια όλοι οι Ευρωπαίοι θα θέλουν να πάρουν μέρος στο Pierra Creta. Πέντε χρόνια αργότερα, περίπου 200 αθλητές από 11 διαφορετικές χώρες εμφανίστηκαν στην εκκίνηση.

Ο αγώνας περιλαμβάνει δύο διαδρομές. Η πρώτη αφορά πιο έμπειρους αθλητές με τεχνικά περάσματα και υψομετρική διαφορά που αγγίζει τα 1.800μ, ενώ στη δεύτερη η μεταβολή του υψομέτρου φτάνει τα 900 μέτρα.

Οι ομάδες είναι χωρισμένες σε δύο κατηγορίες. Αποτελούνται από δύο ή τρία άτομα και οφείλουν να είναι οι αμιγώς γυναικείες ή ανδρικές και μικτές.

Το Pierra Creta έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τις χιονισμένες κορυφές και όχι τις αμμουδιές. Αποτελεί επομένως μια δραστηριότητα εναλλακτικού τουρισμού για την Κρήτη, καθώς η πλειοψηφία των επισκεπτών αναγνωρίζει τη Μεγαλόνησο ως δημοφιλή θερινό προορισμό.

Όσοι μετέχουν στο Pierra Creta απολαμβάνουν εκτός από την ομορφιά του αγώνα και την εύθυμη διάθεση των διοργανωτών, σε ένα διήμερο που αναδεικνύει τον τοπικό πολιτισμό, τα κρητικά προϊόντα και την παραδοσιακή φιλοξενία των Κρητικών. Για παράδειγμα, αντί για τις συνηθισμένες μπάρες ενέργειας, προσφέρονται μπανάνες τοπικής παραγωγής από την Άρβη και αντί για ισοτονικά ποτά, ρακόμελο! Το βραβείο των νικητών, μπύρα από τοπική ζυθοποιία, μπορούν να απολαύσουν μόνο όσοι καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν το μετάλλιό τους ως ανοιχτήρι!

Παράλληλα με τον αγώνα παραδίδονταν και μαθήματα σκι σε μικρά παιδιά, ενώ το 2019 προστέθηκε το υποστηριζόμενο από τη διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS) εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε παγκόσμια πρώτη για τόπο που δεν αποτελεί χειμερινό θέρετρο.

Το 2019 έκρυβε άλλη μια ιδιαίτερη στιγμή, αφού συμμετείχε ομάδα Νορβηγών από το Τρόμσο, όπου λαμβάνει χώρα ο βορειότερος αγώνας ορειβατικού σκι στην Ευρώπη.

Στη διεθνή ταινιοθήκη είναι διαθέσιμο ένα ντοκιμαντέρ αναφορικά με το ορειβατικό σκι και το Pierra Creta, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Παπανικολάου.

Λεπτομέρειες για τον αγώνα του 2021, όπως η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του, αναμένεται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.