Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος

Translate

Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος

Ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος, σε μέγεθος, αγώνας σε δημόσιο δρόμο που διεξάγεται σε ελληνικό έδαφος. Οι συμμετέχοντας εκκινούν από την Πέλλα, την ιστορική αρχαία πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας και γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τερματίζουν στη μεγαλύτερη πόλη της σύγχρονης Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη.

Τα εγκαίνια του Μαραθωνίου έγιναν το 2006. Τέθηκε άμεσα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού, γνωστή σήμερα ως World Athletics (πρώην IAAF) και έγινε ο δεύτερος μόλις αγώνας στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, που απολάμβανε αυτό το προνόμιο.

Ο πρώτος αγώνας, που έγινε στις 16 Απριλίου του 2006, παρήγαγε και τα δύο ρεκόρ αγώνα, ανδρών και γυναικών, τα οποία παραμένουν ακατάρριπτα από τότε. Πρόκειται για το 2:11.37 του Κενιάτη Μόουζες Αρουσέι και το 2:28.22 της Αλγερινής Σουάντ Αΐτ Σαλέμ.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων (AIMS). Η ονομασία του είναι διεθνώς κατοχυρωμένη και κανείς άλλος αγώνας δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη.

Δύο φορές στο παρελθόν η World Athletics κατέταξε το Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος στη λίστα με τους «Χάλκινους Μαραθωνίους», την τρίτη υψηλότερη διάκριση στην ετήσια βαθμίδα αξιολόγησης.

Το ανάγλυφο της διαδρομής θεωρείται ότι ευνοεί την επίτευξη μεγάλων επιδόσεων, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της οι δρομείς τρέχουν σε επίπεδη επιφάνεια με μεγάλες ευθείες και χαμηλό υψόμετρο.

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός COVID-19 οδήγησε στη ματαίωση του αγώνα για το 2020.  

Παράλληλα με τον Μαραθώνιο, γίνονται την ίδια μέρα αγώνες δρόμου και δυναμικού βαδίσματος 5χλμ και 10χλμ, αγώνας δρόμου 1.000μ για μαθητές Δημοτικών σχολείων, Μαραθώνιος με πατίνια και αγώνας 1.000μ με πατίνια για παιδιά Δημοτικών. Η εκκίνηση του Μαραθωνίου δίνεται στην Πέλλα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αγώνες εκτυλίσσονται εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Τα πακέτα εγγραφών ποικίλουν, με το ποσό συμμετοχής να καθορίζεται από το είδος του πακέτου και το μήκος της διαδρομής.