Translate English Version

Ερμιόνη

Η Ερμιόνη είναι μία πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη στη νοτιοανατολική ακτή της Αργολίδας, 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ναυπλίου. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στη πευκόφυτη χερσόνησο Μπίστη, σαγηνεύει τον επισκέπτη με το νησιώτικο χρώμα και τον αρχοντικό της χαρακτήρα. Αποτελεί κοσμικό θέρετρο της Πελοποννήσου μη έχοντας τίποτα να ζηλέψει από τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργωσαρωνικού. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες, αν και με την εξέλιξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι δραστηριοποιούνται έντονα στο τουριστικό τομέα. Η Ερμιόνη αποτελεί ιδανικό τόπο σύντομων εξορμήσεων αλλά και διακοπών καθώς διαθέτει ειδυλλιακές ακρογιαλιές και κοσμοπολίτικη ζωή ενώ βρίσκεται και σε κοντινή απόσταση από το Ναύπλιο, τις Μυκήνες, το Πόρτο Χέλι, την Επίδαυρο και τα νησιά Ύδρα και Σπέτσες.

Η ιστορία της πόλης, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το όνομά της η Ερμιόνη το οφείλει στο μυθικό ήρωα Ερμίονα, γιό του Ευρώπου, ο οποίος ίδρυσε την αρχαία πόλη Ερμιών. Η πόλη κατοικείται αδιάκοπα από το 3000 π.Χ. και γνώρισε μεγάλη ακμή από τους ομηρικούς κιόλας χρόνους, ως ισχυρή ναυτική δύναμη. Σε αυτό, εκτός από τη ναυπηγική, τη γεωργία και την αλιεία, συντέλεσε και ένα είδος οστράκου γνωστό ως πορφύρα, που βρίσκονταν στις ακτές της. Με την επεξεργασία της, παραγόταν το πορφυρό (κόκκινο) χρώμα που χρησιμοποιούσαν οι βασιλείς ως βαφή των χιτώνων τους. Μεγάλη άνθιση γνώρισε και κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου και σύμφωνα με τις περιγραφές του περιηγητή Παυσανία που την επισκέφθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ.  Στους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου η περιοχή γνωρίζει τη παρακμή, ενώ γίνεται και η εγκατάσταση πληθυσμών αρβανιτών. Προς τα τέλη της Βυζαντινής περιόδου η Ερμιόνη συναντάται και με το όνομα Καστρί, ένα όνομα που διατηρήθηκε μέχρι την απελευθέρωση της πόλης.

Η πόλη διαθέτει ποικιλία καταλυμάτων και χώρων εστίασης, καλύπτοντας όλα τα βαλάντια και γαστρονομικά γούστα. Στα γραφικά ταβερνάκια και στα παραδοσιακά καφενεία ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει φρέσκα θαλασσινά συνοδευόμενα από ντόπιο κρασί ή ούζο. Πολλά είναι και τα αξιοθέατα τόσο στη πόλη όσο και γύρω από αυτή. Ξεχωρίζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ο ναός των Αγίων Ταξιαρχών του 17ου αιώνα, η Μονή των Αγίων Αναργύρων με τις έξοχες τοιχογραφίες της κρητικής σχολής του 17ου αιώνα και τις υπέροχες βυζαντινές εικόνες, το φαράγγι Καταφύκι και το υπέροχο δάσος Μπίστι στην «μύτη» της χερσονήσου, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον κατάλευκο μύλο, τα ερείπια των ναών της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, τμήμα των κυκλώπειων τειχών καθώς και ίχνη από τα φημισμένα εργαστήρια επεξεργασίας πορφύρας. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε τη θέα από τον λόφο Κρόθι, ειδικά το βράδυ, που ο οικισμός φωταγωγείται και να επισκεφθείτε τη γραφική συνοικία Μανδράκια για ένα ποτό δίπλα στα πολυτελή σκάφη. Τέλος, αξίζει να περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του οικισμού, να θαυμάσετε τα αρχοντικά και να ανεβείτε έως την κορυφή του λόφου Πρώνα για ν’ απολαύσετε μία πανοραμική θέα του κάμπου και των νήσων Ύδρας και Δοκού, όπου έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου, που χρονολογείται από τη 3η χιλιετία π.Χ.

Ερμιόνη - Πως πάω

Η Ερμιόνη συνδέεται οδικώς με την Αθήνα, από την οποία απέχει 168 περίπου χιλιόμετρα. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να φθάσει στη πόλη με ιπτάμενο δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά σε 2 ώρες. Η Ερμιόνη συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Ύδρα και τις Σπέτσες. Τόσο από την Ύδρα όσο και από τις Σπέτσες, το ταξίδι διαρκεί 25 περίπου λεπτά. Το δρομολόγιο εκτελούν ταχύπλοα της Hellenic Seaways. Ο αριθμός των δρομολογίων διαφέρει από εποχή σε εποχή. Θαλάσσια ταξί μπορούν επίσης να σας μεταφέρουν από και προς την Ερμιόνη από τα δύο νησιά του Σαρωνικού. Θα σας συνιστούσαμε να συμφωνήσετε το κόστος μεταφοράς πριν την επιβίβασή σας στο θαλάσσιο ταξί. 

Πίνακας Αποστάσεων

  • Ερμιόνη - Αθήνα: 168 χλμ. (2 ώρες και 35 λεπτά)
  • Ερμιόνη - Πόρτο Χέλι: 15,9 χλμ. (19 λεπτά)

 

ΦΩΤΟ: Δημήτριος Πάλλης - Ομάδα Facebook Ερμιόνη