Μαλτεζάνα (Ανάληψη)

Translate English Version

Μαλτεζάνα (Ανάληψη)

Η Μαλτεζάνα βρίσκεται στο λεγόμενο Έξω Νησί, στο ανατολικό τμήμα του νησιού και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του. Το όνομα πιθανότατα προήλθε από τους Μαλτέζους πειρατές που χρησιμοποιούσαν τον όρμο ως κρησφύγετο και βάση εξόρμησης για την δράση τους στο Αιγαίο. Κτισμένη στην κατάληξη μιας εύφορης κοιλάδας, ονομάζεται και Ανάληψη από την ομώνυμη εκκλησία, που είναι και η παλαιότερη του χωριού. Απέχει 9 περίπου χιλιόμετρα από τη  Χώρα της Αστυπάλαιας και ο δρόμος διασχίζει το Στενό, την πιο στενή λωρίδα γης του νησιού. Συνδέεται οδικώς με τη Χώρα, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκτελούνται τακτικά δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας.

Η Μαλτεζάνα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με κύριο χαρακτηριστικό το μικρό λιμάνι με τα ψαροκάικα, τα απλωμένα δίχτυα και τα γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Από εκεί προμηθεύεται φρέσκο ψάρι όλο το νησί. Διαθέτει μία πανέμορφη αμμουδερή παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά, ψιλή άμμο και αλμυρίκια για σκιά καθώς και ποικιλία καταλυμάτων, εστιατορίων και διάφορων εμπορικών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών καθώς αποτελεί το τουριστικό θέρετρο του νησιού.

Από τον μόλο της Μαλτεζάνας αναχωρούν εκδρομικά σκάφη για τις παρθένες παραλίες της Αστυπάλαιας καθώς και για τις κοντινές νησίδες, Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτης, Σύρνα και Κουνούποι.