Εμπορειός

Translate English Version

Εμπορειός

Ο Εμπορειός είναι ένας ημιορεινός παραδοσιακός οικισμός της Νισύρου, 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Μανδράκι. Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού έχει εγκαταλειφθεί κυρίως εξαιτίας της μετανάστευσης που προκάλεσε ο σεισμός του 1933. Το χωριό είναι χτισμένο στην άκρη της καλντέρας στο εσωτερικό του νησιού. Έχει κηρυχτεί ως τόπος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και προστατεύεται τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ το μεσαιωνικό κάστρο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο στο σύνολό του.

Το χωριό απλώνεται γύρω από το εγκαταλειμμένο  κάστρο της Παντονίκης που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Ένα ιπποτικό κάστρο, μέσα στο οποίο βρίσκεται ο βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ, ο οποίος κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Χαρακτηρίζεται από στενά δρομάκια, καμάρες και σπίτια το ένα κοντά στο άλλο. Τα σπίτια έχουν επίπεδες στέγες ώστε να συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό σε στέρνες. Υπάρχουν ακόμα σπίτια που από το εσωτερικό των τοίχων αναβλύζει ζεστός καπνός, οι λεγόμενες «Απυρίες».  Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία ενώ στην είσοδο του χωριού βρίσκεται μια σπηλιά η οποία λόγω της θερμότητα της, από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού, θεωρείται φυσική σάουνα.  Είναι ένα χωριό που σε σαγηνεύει η θέα του ηφαιστείου, η ηρεμία και το πανέμορφο τοπίο.

Η γεωγραφική του θέση και η μικρή απόσταση που το χωρίζει από το ηφαίστειο καθιστά τον Εμπορειό ιδανική βάση για εξερεύνηση του νησιού.