info@allovergreece.com

9:00πμ-17:00μμ

Ενδιαφέροντα Στοιχεία

35°35′N 27°08′E

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

301,2 χλμ²

ΕΚΤΑΣΗ

180 χλμ.

ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΩΝ ΝΗΣΟΥ

6.226

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

(+) 22450

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ

85700

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

/

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ / ΔΙΕΘΝΕΣ

ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ

GMT +2:00

ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ

Πηγάδια

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

ΛΙΜΑΝΙ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Κάρπαθος Χάρτης

Κάρπαθος

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσου και αποτελεί πλούσιο βιότοπο όπου επιζούν πληθυσμοί διαφόρων ειδών πανίδας που οδεύουν προς εξαφάνιση. Βρίσκεται στη μέση του Καρπάθιου πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και έχει δώσει το όνομά της στο Καρπάθιο Πέλαγος που την περιβρέχει. Ανέγγιχτη από το χρόνο και το μαζικό τουρισμό, η Κάρπαθος διατηρεί τη φυσιογνωμία της μέσα από ήθη και έθιμα αιώνων και αυθεντικούς αλλά και φιλόξενους ανθρώπους. Άνθρωποι που γλεντούν  με τη ψυχή τους στα τοπικά πανηγύρια που αξίζει κάποιος να γνωρίσει αφού εκεί αναβιώνουν πολλά από τα έθιμα του τόπου.

Βραχώδη ορεινά τοπία και χωριά μοναδικής ομορφιάς όπως η Όλυμπος, διατηρούν αναλλοίωτη τη πολιτιστική τους κληρονομιά και τις παραδόσεις του τόπου. Εκεί οι γυναίκες συνεχίζουν να φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, χαρακτηριστικό δείγμα της μοναδικότητας που παρουσιάζει ο οικισμός σε όλο το Αιγαίο. Η Κάρπαθος είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά του Αρχιπελάγους που περιμένει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά της στα γραφικά χωριά, την ύπαιθρο, στις μελωδίες του λαγούτου και της τσαμπούνας που συνοδεύουν τα παραδοσιακά πανηγύρια αλλά κυρίως στους αγνούς ανθρώπους της. Εξερευνήστε ένα τόπο μοναδικό με παρθένες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, νόστιμα τοπικά πιάτα, όμορφες πεζοπορικές διαδρομές αλλά και πλούσια ιστορία. Η εμπειρία σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Η Κάρπαθος βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Είναι το δεύτερο σε έκταση μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά την Ρόδο.

Η Κάρπαθος έχει δύο λιμάνια: τα Πηγάδια και το Διαφάνι. Η απόσταση που χωρίζει την Κάρπαθο από το λιμάνι του  Πειραιά είναι 227 ναυτικά μίλια.

Για την ονομασία υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο Όμηρος την αναφέρει ως Κράπαθο, αλλά εμφανίζεται και ως Τετράπολις, Ανεμόεσσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto. Η Κάρπαθος έχει δώσει το όνομά της στο πέλαγος που την περιβρέχει, το Καρπάθιo Πέλαγος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Κάρπαθος ήταν η πατρίδα του Τιτάνα Ιαπετού και ο τόπος γέννησης του Πρωτέα. Επίσης ο τόπος ανατροφής της θεάς Αθηνάς και το μέρος όπου έζησε μέρος της ζωής του ο Προμηθέας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία. Αποκτήστε μια πρώτη εικόνα από των αριθμό των παραλιών, αξιοθεάτων, μονοπατιών και εκδηλώσεων.

Τι να Κάνετε

Αναρωτιέστε τι να κάνετε και τι να δείτε; Η ομάδα της ALLOVERGREECE συνέταξε μια λίστα με τους καλύτερους προορισμούς που πρέπει να επισκεφθείτε και τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα για να σας βοηθήσει να απολαύσετε στο έπακρο το ταξίδι σας. Επισκεφθείτε συχνά στη λίστα με τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα ώστε να είσαστε πάντοτε ενημερωμένοι.

Κάρπαθος χωρια

Δείτε τους πιο σημαντικούς οικισμούς.

Κάρπαθος Παραλίες

Βρείτε τη παραλία που σας ταιριάζει.

Κάρπαθος αξιοθεατα

Δείτε όλα τα αξιοθέατα τους ενδιαφέροντός σας.

Κάρπαθος Μονοπάτια

Δείτε όλα τα μονοπάτια για πεζοπορία.

Τοπική Κουζίνα & Προϊόντα

Βρείτε τοπικές συνταγές μαγειρικής και τοπικά προϊόντα. Γνωρίστε τον τόπο μέσα από την τοπική κουζίνα και δείτε προϊόντα που αξίζει να αγοράσετε.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βρείτε τοπικές συνταγές μαγειρικής και ανακαλύψτε τη τοπική κουζίνα.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Δείτε όλα τα τοπικά προϊόντα. Αξίζει να τα δοκιμάσετε και να τα αγοράσετε.

-

ΜΑΡΙΝΑ

-

ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Ναι

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

-

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Πως πάω

Πως πάω Κάρπαθος

Βρείτε πληροφορίες για το πως θα ταξιδέψετε στο προορισμό του ενδιαφέροντός σας!

Ταξιδιωτικές Οδηγίες

Μετακινήσεις

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ | Ενοικίαση Αυτοκινήτου, Λεωφορείο, Ταξί, Καΐκια, Μηχανές / ATV

Η Κάρπαθος είναι ένα από εκείνα τα νησιά που θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για να μπορέσετε να τα εξερευνήσετε. Ναι μεν υπάρχουν λεωφορεία αλλά τα δρομολόγια είναι περιορισμένα .Η οδήγηση στην Κάρπαθο είναι μέτριας δυσκολίας. Ως επί το πλείστων, οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι, ωστόσο ορεινοί δρόμοι και δρόμοι που οδηγούν σε πιο απομονωμένα σημεία του νησιού, είναι στενοί με πολλές στροφές. Σε πολλά σημεία του ορεινού δικτύου, το πλάτος των δρόμων είναι τόσο μικρό που με δυσκολία χωρούν δύο αυτοκίνητα που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, ορισμένοι από τους δρόμους που οδηγούν σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες του νησιού δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ απότομοι. Η πιο δύσκολη διαδρομή είναι σίγουρα αυτή που οδηγεί από τα Πηγάδια στο χωριό Όλυμπος, όπου θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Η οδήγηση σε τέτοιους δρόμους απαιτεί καλή εμπειρία στην οδήγηση και αυτοπεποίθηση. Εάν σκέφτεστε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για την ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ελλάδα, απαιτείται  διεθνής άδεια οδήγησης, εάν δεν είστε πολίτης της ΕΕ.

Εάν πάλι θέλετε να αποφύγετε την οδήγηση δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς η Κάρπαθος εξυπηρετείται από λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ. Όλα τα λεωφορεία έχουν αφετηρία τα Πηγάδια, την πρωτεύουσα του νησιού. Ωστόσο τα δρομολόγια είναι πολύ περιορισμένα στην Κάρπαθο. Τα λεωφορεία συνήθως εκτελούν μόνο ένα δρομολόγιο την ημέρα για τα μεγαλύτερα χωριά και τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Την περίοδο της υψηλής τουριστικής κίνησης τα δρομολόγια ενδέχεται να είναι αυξημένα αλλά και πάλι είναι λίγα για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Όσο θέλουν να ταξιδέψουν πιο άνετα, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα τοπικά ταξί, ωστόσο το κόστος μετακίνησης είναι υψηλό. Θα σας συνιστούσαμε να ενημερωθείτε για το κόστος πριν τη διαδρομή. Αν η βάση σας είναι στα Πηγάδια, μπορείτε να κάνετε χρήση των καϊκιών για να επισκεφθείτε μερικές από τις πιο εκπληκτικές παραλίες του νησιού καθώς και γειτονικά νησιά.

Συμβουλές: Ταξιδεύετε πάντα με γεμάτο ρεζερβουάρ αφού στις μικρές πόλεις, δεν θα υπάρχουν πρατήρια καυσίμων. Εάν σκοπεύετε να ενοικιάσετε μηχανή, επιλέξτε μία με μεγάλο ρεζερβουάρ καυσίμου και με αρκετή ιπποδύναμη αφού το νησί είναι ορεινό με μεγάλες κλίσεις. Λάβετε υπόψιν, ότι πολλοί ορεινοί δρόμοι δεν έχουν ράμπες προστασίας, για το λόγο να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν οδηγείτε σε τέτοιους δρόμους.

Επερχόμενες Εκδηλώσεις

Δείτε όλα τα επερχόμενα παναγύρια και φεστιβάλ.

 • 24 Ιου 2024

  Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη

 • 29 Ιου 2024

  Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων

 • 29 Ιου 2024

  Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη

 • 17 Ιουλ 2024

  Πανηγύρι Αγίας Μαρίνας