Λουτρά Πόζαρ

Translate English Version

Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά του Πόζαρ βρίσκονται σε απόσταση 13 χλμ. από την έδρα του Δήμου Αλμωπίας, την Αριδαία, και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων.

Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά». Πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε βλάστηση, σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο όπου μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.

Το σημείο αποτελεί τον υδάτινο παράδεισο της αδιάκοπης κίνησης των ιαματικών νερών, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Οι καταρράκτες στα Λουτρά Πόζαρ, αλλά και η μεγάλη πισίνα με το ιαματικό νερό να αναβλύζει από τα έγκατα της γης και τα αρχαία λουτρά Πόζαρ με τους ειδικούς χώρους είναι πράγματι θαύμα της φύσης.

Στην περιοχή αξίζουν προσοχής και το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, με σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, καθώς και το πλήθος των τοπικών προιόντων και ειδικά των υφαντών, αλλά και τα χαραγμένα μονοπάτια γύρω από τα λουτρά, που θα σε οδηγήσουν μέχρι το μεγάλο φαράγγι του Ράμνο Μπορ του όρους Βόρας.