Καταρράκτες Πολυλίμνιο

Translate English Version

Καταρράκτες Πολυλίμνιο

Το Πολυλiμνιο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται λίγο πιο έξω από την Καλαμάτα, κοντά στο χωριό Χαραυγή και όπως φανερώνει και η ονομασία του, αποτελεί ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες, οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους συνθέτουν ένα μαγευτικό θέαμα με μικρούς καταρράκτες. Πρόκειται για έναν μικρό καταπράσινο παράδεισο Αν ακολουθήσετε τη διαδρομή προς τη λίμνη Κάδη, θα ζήσετε μια από τις ωραιότερες και ευκολότερες διαδρομές, η οποία θα σας φέρει κοντά στον εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 20 μέτρων.

Οι λίμνες είναι 15 με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα (λόγω του σχήματος που μοιάζει με καρδιά), του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας. Η λίμνη Κάδη κατά πολλούς, είναι η ωραιότερη λίμνη της διαδρομής, αν όχι ολόκληρου του Πολυλίμνιου. Κατά πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις άλλες (η επιφάνειά της αγγίζει τα 300 τετραγωνικά μέτρα) με υπέροχα, βαθυπράσινα νερά να καθρεφτίζουν την ειδυλλιακή βλάστηση που την περιβάλλει και επιβλητικά βράχια να υψώνονται γύρω της

Η τοποθεσία του φαραγγιού του Πολυλιμνίου βρίσκεται περίπου στη μέση του κεντρικού δρόμου Μεσσήνης – Πύλου. Από το χωριό Χαραυγή υπάρχουν πινακίδες που θα σας οδηγήσουν στο σημείο όπου υπάρχει και σημείο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Η πρόσβαση από το χώρο στάθμευσης μέχρι τις πρώτες λίμνες και το μικρό μονοπάτι είναι ιδιαίτερα εύκολη ενώ όταν μπείτε στο κυρίως μονοπάτι το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μη γλιστρήσετε. Στο μονοπάτι σε μερικά πιο δύσκολα σημεία υπάρχουν μεταλλικά στηρίγματα. 

Οι πρώτες εικόνες από το Πολυλίμνιο είναι πολύ όμορφες αλλά καλό είναι να προχωρήσετε προς τα πάνω, να περάσετε μία από τις πρώτες μεγάλες λίμνες, αυτή του Ιταλού και να ανεβείτε προς την λίμνη Καδούλα. Από εκεί το θέαμα είναι εκπληκτικό καθώς θα δείτε μπροστά σας να απλώνονται άλλες λιμνούλες με δεκάδες μικρούς καταρράκτες ενώ καρέ των εικόνων συμπληρώνει ένας μεγάλος καταρράκτης που με δυσκολία φαίνεται ανάμεσα από τα φύλλα των δέντρων και των παρόχθιων λουλουδιών.

Στη λίμνη που σχηματίζεται από τα νερά μπορείτε να κολυμπήσετε αν και το νερό είναι αρκετά κρύο. Μπορείτε ν' απολαύσετε ένα υδρομασάζ πλησιάζοντας το σημείο που πέφτει το νερό από ύψος 20 περίπου μέτρων. Δίπλα ακριβώς από το σημείο υπάρχει μια ανεμόσκαλα που οδηγεί σε έναν βράχο από τον οποίο μπορείτε να κάνετε βουτιές. Υπάρχουν βέβαια και οι τολμηροί που σκαρφαλώνουν πιο ψηλά για να βουτήξουν.

Τα νερά του φαραγγιού, που έρχονται από το Μεσοπόταμο, αφού περάσουν το γεφύρι του Τζάνε στο Πεταλίδι, χύνονται στην αγκαλιά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Εάν κανείς ακολουθήσει το φαράγγι προς τα κάτω, θα φτάσει στη σπηλιά με τις υπέροχες πεταλούδες. Ο καταρράκτης μαζί με τις λίμνες στο Πολυλίμνιο αποτελούν ένα μοναδικό βιότοπο ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς. Πλήθος από έντομα όπως πεταλούδες, λεπιδόπτερα αλλά και κουνούπια αποτελούν τροφή για ένα πλήθος εντομοφάγων πουλιών, τα οποία βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στους πυκνούς θάμνους, αλλά και στα φυλλώματα των δέντρων. Απαραίτητο να έχετε μαζί σας μαγιό εφ' όσον σκοπεύεται να κολυμπήσετε, αντιλιακό, καπέλο, νερό και να φοράτε παπούτσια που δεν γλιστράνε.