Φάρος Γρηά

Translate English Version

Φάρος Γρηά 8050

Ο φάρος Γρηά ή φάρος Άχλας στην Άνδρο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1914 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Αρχικά εξέπεμπε χαρακτηριστικό ερυθρό με μία αναλαμπή ανά δύο λεπτά και φωτοβολία τα 14 ναυτικά μίλια. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου με πηγή ενέργειας και πάλι το πετρέλαιο. Το 1984 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως αυτόματος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία τα 25 ναυτικά μίλια. Τα παλιά οπτικά μέσα και μηχανήματα του φάρου φυλάσσονται στην Καίρεια βιβλιοθήκη της Χώρας της Άνδρου.

Ο φάρος σηματοδοτεί το ανατολικότερο σημείο του νησιού και κατευθύνει τα πλοία που διέρχονται από το Κεντρικό Αιγαίο. Η κατασκευή αποτελείται από τον πύργο και λιθόκτιστη οικία σε σχήμα “Γ” αποτελούμενη από τρία υπνοδωμάτια, χωλ, κουζίνα, τρείς αποθήκες, λουτρό και WC. Το συνολικό εμβαδόν της οικίας είναι 140μ². Εκεί παλαιά διέμενε ο φαροφύλακας, αλλά πλέον ο φάρος είναι αυτοματοποιημένος, έτσι η οικία δεν κατοικείται. Ο πύργος είναι κυκλικός με ύψος 11,5, πάχος 0,80 και διάμετρο 1,65 μέτρα. Ο φάρος βρίσκεται στην ανατολική άκρη του Κόλπου Βιτάλη, στη κορυφή του μεγάλου βραχώδους  ακρωτηρίου της Γρηάς, 200 μέτρα μέσα από την ακτή, σε εστιακό ύψος 86 μέτρων. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς μέσω δρόμου που ξεκινάει από τη Μονή Αγίου Νικολάου. Τα τελευταία 3 χιλιόμετρα του δρόμου είναι χωματόδρομος.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.