Καλαρρύτες

Translate English Version

Καλαρρύτες

Οι Καλαρρύτες βρίσκονται στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου του Νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο, σε υψόμετρο 1120 μ. και γεωγραφικά εντάσσονται στην περιοχή των Τζουμέρκων. Το χωριό περιβάλλεται νότια από τους πανύψηλους ορεινούς όγκους της Νότιας Πίνδου, τα Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα (2429μ.) και βόρεια από το όρος Λάκμος ή Περιστέρι (2294μ.). Ανάμεσά τους χύνει τα νερά του ο Καλαρρύτικος ή Χρούσιας ποταμός, παραπόταμος του Άραχθου.
 
Η περιοχή του χωριού, καθώς φαίνεται  από τα ευρήματα, κατοικήθηκε από την εποχή του χαλκού. Οι επιδρομές των Σλάβων στις πεδινές περιοχές  κατά τον 7ο αιώνα ανάγκασαν τους κατοίκους να ανέβουν και να εγκατασταθούν σε βουνά και δυσπρόσιτες τοποθεσίες, όπως τα Τζουμέρκα, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Κάπου μεταξύ 10ου-12ου αι . εμφανίστηκαν στην περιοχή οι βλαχόφωνοι Έλληνες, κυρίως κτηνοτρόφοι που ζούσαν μια ημινομαδική ζωή.
 
Οι αρχικές καλύβες των κτηνοτρόφων πήραν το όνομα Καλαρρύτες στις αρχές του 13ου αι. από τα νερά που κελάρυζαν κυλώντας από τους βράχους. Κατ΄άλλους όμως ίσως να προέρχεται από το επώνυμο Καλάρης που έδωσε το τοπωνύμιο Καλάρι, ή βάσει της κανονικής ορθογραφίας Καλαρίτες αφού η ονομασία του ανάγεται στο αρωμουνικό (βλάχικο) calar «ιππέας, έφιππος, καβαλάρης» (πληθ. calari) + επίθημα –ίτες.
 
Οι Καλαρρύτες είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Μαζί με το γειτονικό Συρράκο είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αναλλοίωτη αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του νομού Ιωαννίνων . Η γκρίζα πέτρα του τόπου είναι και το βασικό υλικό δόμησης και η ξυλεία από τα Πράμαντα και τους Μελισσουργούς.
 
Στα αξιοθέατα του χωριού συμπεριλαμβάνονται τα αρχοντικά των: Βούλγαρη, Μπαζάκη , Μπαρμπoύτη, Νέσση, Τουρτούρη, Παράσχη, Πατούνη, Ραφτάνη , Μπαικούση, Κωσταδήμα. Από αυτά, άλλα είναι διατηρημένα και άλλα ερειπωμένα.
 
Αξιοθέατα
 
1. Το Σπήλαιο «Ανεμότρυπα»
2. Η Ιερά Μονή Βύλιζας
3. Το Γεφύρι Κουιάσα ή του Νταμίρη
4. Aρχοντικά
 
 
 

Δείτε
Ιερά Μονή Κηπίνας Ιερά Μονή Κηπίνας

Μοναστήρια

Καμίλι Καμίλι

Καταρράκτες

Κλίφκης Κλίφκης

Καταρράκτες