Αρίστη

Translate English Version

Αρίστη

Η Αρίστη είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων, στη δυτική πλευρά του Ζαγορίου, 48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Βόρεια του οικισμού, κυλάει ο ποταμός «Βοϊδομάτης», γνωστός για το καθαρότερο νερό της Ευρώπης, που με τη ξεχωριστή αισθητική ταυτότητα του συγκαταλέγεται στους καταλληλότερους ποταμούς για ράφτινγκ και καγιάκ. Το χωριό αρχικά ονομαζόταν Αρτσίστα ενώ το 1928 έλαβε τη σημερινή του ονομασία.

Ο οικισμός έχει διατηρηθεί αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός. Πιστεύεται ότι ο πληθυσμός της Αρίστης προέρχεται από κατοίκους του εγκαταλελειμμένου οικισμού Βόπατη καθώς και από τον Άγιο Μηνά. Κατά τον 19ο αιώνα υπήρξε ισχυρό μεταναστευτικό κύμα από την Αρίστη προς την Σερβία. Συγκαταλέγεται χρονικά στα πρώτα των Ζαγοροχωρίων που απέκτησαν σχολείο, το οποίο συντηρούσαν οικονομικά οι εισφορές της γειτονικής μονής Σπηλαιώτισσας.

Το χωριό εκτός από πλούσια βλάστηση, έχει και πάρα πολλά καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά. Είναι ένας πανέρμοφος οικισμός με πλακόστρωτα καλντερίμια, τη κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, την επιβλητική εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου με το πανύψηλο καμπαναριό, την παλιά βρύση και παραδοσιακά καφενεία. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ερείπια οικισμού - φρουρίου της βυζαντινής περιόδου και το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, χτισμένο γύρω στο 1579. 

Τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη χαράδρα του Βίκου.

 

Δείτε
Γεφύρι της Κόνιτσας Γεφύρι της Κόνιτσας

Πέτρινα Γεφύρια

Γεφύρι του Μύλου Γεφύρι του Μύλου

Πέτρινα Γεφύρια

Γεφύρι Μίσιου Γεφύρι Μίσιου

Πέτρινα Γεφύρια