
Κάτω Ζαχλωρού
Η Κάτω Ζαχλωρού είναι ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας, χτισμένο στις πλαγιές των ορεινών όγκων που περιβάλλουν το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Είναι ένα πανέμορφο χωριό, πλούσιο σε βλάστηση και νερά. Το σκηνικό είναι πραγματικά κινηματογραφικό και αλλάζει κάθε εποχή του χρόνου. Το καταπράσινο του καλοκαιριού δίνει τη θέση του στις αποχρώσεις του πορτοκαλί το φθινόπωρο, πριν το τοπίο γίνει άσπρο τον χειμώνα. Η απαράμιλλη αυτή ομορφιά δεν άφησε ασυγκίνητους σκηνοθέτες παλαιότερων εποχών, Εδώ έχουν γυριστεί σκηνές από τις ταινίες «ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας», η «Γκόλφω» αλλά και η «Αστέρω», με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Το χωριό έχει κτισθεί σε κτήματα του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από την περιοχή του Ζαγορίου στην Ήπειρο, κατά τη περίοδο της τουρκοκρατίας κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Το όνομα του χωριού έχει σλαβική προέλευση και προέρχεται από τη λέξη "Ζάγκλορο", που σημαίνει τόπος πίσω από τα βουνά. Δυστυχώς, το 1943, το χωριό μαζί με άλλα χωριά της περιοχής και τη πόλη των Καλαβρύτων καταστράφηκαν από τους Γερμανούς.
Σημείο αναφοράς είναι ο σταθμός του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων. Εδώ αποβιβάζονται όλοι όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το μοναστήρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η πρόσβαση στο χωριού ήταν εφικτή μόνο μέσω του οδοντωτού. Γύρω από το σταθμό υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες για τους επισκέπτες. Από τα κυριότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το Μέγα Σπήλαιο, το φαράγγι του Βουραϊκού και φυσικά μία βόλτα με τον οδοντωτό. Αν πάλι σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να ακολουθήσετε τις ράγες του τρένου που κινούνται παράλληλα με το ποτάμι μέχρι τη πόλη του Διακοπτού. Η διαδρομή είναι κατηφορική με χαμηλό βαθμό δυσκολίας και διασχίζει τοπία απαράμιλλής φυσικής ομορφιάς. Το χωριό συνδέεται και με το Μέγα Σπήλαιο μέσω μονοπατιού, διάρκειας 1-1,5 ώρας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα Καλάβρυτα, η Μονή Αγίας Λαύρας, ενώ λίγο πιο μακριά το εντυπωσιακό Σπήλαιο των Λιμνών. Η Κάτω Ζαχλωρού απέχει περίπου 2,5 ώρες οδικώς από την Αθήνα μέσω της Ολυμπίας οδού Κορίνθου – Πατρών και 10 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα.