Ξάνθη

Translate English Version

Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι πόλη της Θράκης και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Βρίσκεται κτισμένη στις παρυφές του Αχλαδόβουνου και τη διαρρέει ο ποταμός Κόσυνθος, ο οποίος χωρίζει την πόλη της Ξάνθης σε δύο μέρη και συγκεκριμένα στο δυτικό που εμπερικλείει την Παλιά και την Νέα Πόλη και στο ανατολικό, γνωστό ως συνοικισμός «Σαμακώβ» που είναι λιγότερο πυκνοκατοικημένος και χαρακτηρίζεται από το όμορφο φυσικό του περιβάλλον. Και τα δύο μέρη διατηρούν ακόμη τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και γοητεύουν με την αρχοντιά και την μεγαλοπρέπειά τους. 

Κύριο χαρακτηριστικό της γνώρισμα, είναι η πολυπολιτισμικότητα και η αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου. Σημαντικότερο σημείο της Ξάνθης θεωρείται η Παλιά Πόλη που αποτελεί τον ιστορικό της πυρήνα. Έχοντας διατηρήσει ανέπαφη την παραδοσιακή μορφή της, σαγηνεύει τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της με την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά των καλοδιατηρημένων αρχοντικών με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Στα αρχοντικά κατοικούσαν κυρίως καπνέμποροι ενώ στα άλλα σπίτια οι καπνεργάτες αλλά και κάτοικοι της αστικής τάξης. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Ξάνθης παράγεται ο φημισμένος σε όλο το κόσμο αρωματικός καπνός Μπασμάς. Λόγω του πλούτου που επέφερε το καπνεμπόριο, η πόλη έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου και απέκτησε αίγλη και μεγάλη φήμη αποκαλώντας τη «Αρχόντισσα της Θράκης». Οι καπναποθήκες σώζονται έως σήμερα θυμίζοντας τις παλαιές δόξες και την οικονομική άνθιση της πόλης αλλά και της περιοχής. Ήταν χτισμένες στον κάμπο, στα νοτιοανατολικά της Παλιάς Πόλης, και αποτελούσαν ιδιαίτερη συνοικία, διαχωρισμένη σαφώς από την κεντρική περιοχή εμπορίου και την περιοχή κατοικίας της αστικής τάξης.

Λόγω της σημαντικής της αρχιτεκτονικής αξίας, χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη αλλά και σε όλη τη χώρα. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική, τις όμορφες μικρές πλατείες και τις υπέροχες εκκλησίες. Πολιούχος της Ξάνθης είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και η ημέρα της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του στις 29 Αυγούστου, είναι αργία για την πόλη.

Από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης είναι και ο Πύργος του που σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Κτίσθηκε ως αφιέρωμα στην πόλη από τον εντόπιο πλούσιο αριστοκράτη Χατζή Εμίν Αγά, το 1870, με παραδοσιακή μορφή. Το 1934 ανακαινίσθηκε σε ύφος art deco και το ύψος του φτάνει τα 20,5 μέτρα. Γύρω από την πλατεία Μητροπόλεως στην παλιά πόλη υπάρχουν μερικά από τα σημαντικότερα κτίσματα, όπως ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το Μητροπολιτικό Μέγαρο, το Α' Δημοτικό Σχολείο, κτισμένο από τον καπνέμπορο Μιχαήλ Μεταξά Ματσίνη το 1840 και που μέχρι το 1870 λειτούργησε ως Παρθεναγωγείο και το Στάλιο Νηπιαγωγείο, κτισμένο από τον Παναγιώτη Στάλιο, έναν από τους μεγαλύτερους καπνέμπορους της πόλης. Η πλατεία αποτελεί το κεντρικό σκηνικό για τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης, τον δεύτερο μεγάλο θεσμό της Ξάνθης. Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1991 και έκτοτε λαμβάνουν χώρα αδιάλειπτα κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. 

Το παζάρι της Ξάνθης που διοργανώνεται κάθε Σάββατο στην πλατεία Εμπορίου, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από την πόλη, τους όμορους νομούς αλλά και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, κυρίως την Βουλγαρία. Η υπαίθρια αυτή αγορά γίνεται τόπος  συνύπαρξη Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Ρομά και παλλινοστούντων εμπόρων.

Σήμερα η Ξάνθη είναι το εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Διαθέτει ζωντάνια και πολυχρωμία και σε αυτό έχουν συμβάλει και οι πανεπιστημιακές σχολές που εδρεύουν στην πόλη. Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό, οικολογικό, ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Ανακαλύψτε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση μέσω μιας επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στην Πινακοθήκη. Η πόλη είναι γνωστή και για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ένα από τα πιο ονομαστά καρναβάλια της χώρας που βάζει την πόλη σε ρυθμούς πανηγυριού, αλλά και για τα υπέροχα γλυκά της, με τις ιδιαίτερες γεύσεις. Στα ζαχαροπλαστεία της πόλης μπορεί κάποιος να βρει σαραγλί. σάμαλι, ρεβανί, καζάν ντιπί,  λουκούμια, σουτζούκ λουκούμ και πολλά άλλα με πιο δημοφιλές τις καριόκες.

Παράδεισο αποτελεί και για τους λάτρεις της φύσης αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ποταμός Νέστος με το Δέλτα και τα Στενά του, το δάσος Δρυμού, η λίμνη Βιστωνίδα, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη και το δασικό χωριό Ερύμανθου. Όλα σημαντικά οικοσυστήματα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και τόποι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που αξίζει να γνωρίσετε. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα η οροσειρά της Ροδόπης με τα φημισμένα δάση της και τα παραδοσιακά ορεινά χωριά της, μεταξύ των οποίων και τα Πομακοχώρια, που φημίζονται για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική ομορφιά τους. 

 

ΑΞΙΖΕΙ:

  • Να περιπλανηθείτε στην παλιά πόλη
  • Να επισκεφθείτε το παζάρι του Σαββάτου
  • Να δοκιμάσετε καριόκες και άλλα τοπικά γλυκά
  • Να ζήσετε το καρναβάλι από κοντά

Δείτε
Γεφύρι του Παπά

Γεφύρι του Παπά
Πέτρινα Γεφύρια