Πόρτο Κάγιο

Translate English Version

Πόρτο Κάγιο

Το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Κάγιο βρίσκεται μέσα σε έναν μικρό κόλπο, βόρεια του Κάβου Ματαπά, του νοτιότερου άκρου της Χερσονήσου της Μάνης και είναι το νοτιότερο φυσικό λιμάνι της Ηπειρωτικής Ελλάδας

Το όνομά του προήλθε από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles (Λιμάνι των Ορτυκιών) μιας και εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα πουλιά πριν αποδημήσουν. Ο Όμηρος το αναφέρει με την ονομασία Ψαμαθεύς ενώ ο Παυσανίας και ο Στράβων ως “αρχαίο ευλίμην Ψαμαθούς” που σημαίνει τόπος με πολύ άμμο. Τον 4ο π.Χ. αιώνα το Πόρτο Κάγιο ανήκε στο “Κοινό των Λακεδαιμονίων” και ήταν κέντρο μισθοφόρων. Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μάνης, πειρατικός σταθμός και εξαιρετικό καταφύγιο για τα πλοία. Το σημερινό τοπωνύμιο “Πόρτο Κάγιο ” επικρατεί από το 1810 και μετά. 

Το Πόρτο Κάγιο αποτέλεσε ορμητήριο του πειρατικού στόλου του Λάμπρου Κατσώνη, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε το μέρος από το οποίο σημαντικός αριθμός Βρετανών στρατιωτών διέφυγε προς την Αίγυπτο.

Είναι ένα ήσυχο χωριό που η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός. Τους καλοκαιρινούς μήνες το μικρό λιμανάκι κατακλύζεται από ιστιοφόρα και άλλα τουριστικά σκάφη που ταξιδεύουν από το Αιγαίο προς το Ιόνιο και αντίστροφα. Το γραφικό χωριό βρίσκεται μακριά από τον πολιτισμό και προσφέρει ησυχία και γαλήνη στους επισκέπτες. Στο χωριό υπάρχουν λίγες ταβέρνες και μερικά δωμάτια προς ενοικίαση. Από το Πόρτο Κάγιο μπορείτε να επισκεφθείτε το Ακρωτήρι Ταίναρο με τον εντυπωσιακό φάρο, τις πύλες του Άδη ή τον πέτρινο οικισμό της Βάθειας με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα.

Δείτε