Γερολιμένας

Translate English Version

Γερολιμένας

Χτισμένος δίπλα στη θάλασσα, στο επιβλητικό ακρωτήρι του Κάβο Γκρόσσο βρίσκεται ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Μάνης. Ο Γερολιμένας ή «Ιερός Λιμένας» όπως συνηθίζουν να τον λένε οι ντόποιοι, υπήρξε επίνειο των αρχαίων Λακωνικών πόλεων Μέσσα και Ιππόλα που βρίσκονταν στα βορειοδυτικά του σημερινού οικισμού. Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας ο φυσικός όρμος του Γερολιμένα ήταν ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών ενώ στην ύστερη περίοδο υπήρξε σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Παράλληλα αποτέλεσε σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο με πολλές εγκαταστάσεις διάθεσης πάγου, καταστήματα διακίνησης αλιευμάτων καθώς και λιμάνι προσέγγισης σπογγαλιευτικών σκαφών. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 στον όρμο του Γερολιμένα προσέγγιζε το πλοίο της άγονης τότε ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιώς - Νότιας Πελοποννήσου-Κυθήρων.

Ο Γερολιμένας είναι ένα ακόμη χωριό της αυθεντικής Μάνης με πέτρινα σπίτια που κυριολεκτικά αγγίζουν την θάλασσα, όμορφα σοκάκια και εντυπωσιακά πυργόσπιτα. Τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Γερολιμένα είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στην ομώνυμη ακρογιαλιά. Στην ακρογιαλιά του οικισμού και στην ακρογιαλιά του Αγίου Νικολάου με τα πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά μπορείτε να δροσιστείτε με θέα τον γοητευτικό οικισμό. Έχει εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό και πλέον ο επισκέπτης μπορεί να βρει όμορφα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα όπου μπορεί να απολαύσει φρέσκο ψάρι. Σε αυτό έχει βοηθήσει η εύκολη πρόσβαση καθώς και το γεγονός ότι έχει διατηρήσει τον ήσυχο χαρακτήρα του προσφέροντας ταυτόχρονά μία πολύ όμορφη θέα. Σίγουρα είναι ένα μέρος που γοητεύει τον επισκέπτη με την απλότητα και την ομορφιά του.

Απέχει 100 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας και 50 από το Γύθιο. Μπορεί να αποτελέσει την βάση για εκδρομές στην γύρω περιοχή όπου βρίσκονται παραδοσιακοί και ιστορικοί οικισμοί όπως η Βάθεια και η Αρεόπολη καθώς και το σημαντικό σπήλαιο της Βλυχάδας γνωστό ως σπήλαιο Δυρού. Λίγο παραπέρα βρίσκεται η σπηλιά του Άδη, το γραφικό Πόρτο Κάγιο  και το Ακρωτήρι Ταίναρο με τον εντυπωσιακό του φάρο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το χωριό Οχιά με τους πύργους, τα πυργόσπιτα και την αξιόλογη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.