Καστάνιτσα

Φωτο: © Σύλλογος Απανταχού Καστανιτσιωτών

Translate English Version

Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα είναι ένα από τα αρχαιότερα ορεινά χωριά του Πάρνωνα. Ο πανέμορφος οικισμός είναι κτισμένος σε υψόμετρο 840 μέτρων και θεωρείται από τους γραφικότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Ανήκει στα Τσακωνοχώρια, στα χωριά δηλαδή που ιδρύθηκαν από Τσάκωνες και διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της Τσακώνικης παράδοσης. Για το λόγο αυτό έχει κηρυχθεί διατηρητέος από το 1967 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αναφέρεται για πρώτη αναφορά σε χρυσόβουλο του 1293 με την ονομασία Κωνστάντζα και σύμφωνα πάντα με γραπτά κείμενα είναι το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό είχε κτιστεί κάστρο, ερείπια του οποίου διασώζονται ως σήμερα. Είχε ενεργή συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 με τους κατοίκους του χωριού να συμμετέχουν σε πολλές σημαντικές μάχες. Σημαντικότερη αυτή στις 27 Ιουλίου του 1826 όπου οι κάτοικοι έδωσαν το μεγάλο τους αγώνα από τον Πύργο και τους γύρω λόφους κατά των επιδρομέων Τουρκοαιγυπτίων σώζοντας την Καστάνιτσα και τους κατοίκους από βέβαιο αφανισμό.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πετρόκτιστα σπίτια με τις πλακοσκεπείς σκεπές από σχιστόλιθο Μαλεβού, τα όμορφα ξύλινα μπαλκόνια και τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες. Η παράδοση θέλει τα σπίτια να ασβεστώνονται και παλιά στην περιοχή λειτουργούσαν πολλά καμίνια ασβέστη. Ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια στέκουν αγέρωχα για πάνω από 300 χρόνια εντυπωσιακά πυργόσπιτα. Πλακόστρωτοι δρόμοι και γραφικά σοκάκια συμπληρώνουν την εικόνα της Καστάνιτσας. Το χωριό δένει αρμονικά με τον κατάφυτο από καστανιές και έλατα ορεινό όγκο του Πάρνωνα. Παλαιότερα οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη συγκομιδή των κάστανων, η συγκομιδή των οποίων έφτανε τους 500 τόνους ετησίως, ενώ ακόμα και σήμερα το κάστανο της περιοχής είναι φημισμένο και αποτελεί το κυριότερο παραγωγικό προϊόν. Από το 1983 και κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη διοργανώνεται η Γιορτή του Κάστανου με λιχουδιές που έχουν ως βάση τους το κάστανο, όπως το χοιρινό με κάστανο και η καστανόπιτα αλλά και με άλλα τοπικά πιάτα συνοδευόμενα από ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες διασκεδάζουν με παραδοσιακή μουσική και χορούς ενώ διοργανώνονται και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι τα ερείπια του Βυζαντινού Πύργου που δεσπόζει στο λόφο, ο Πολιούχος Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του 1870 στην Πλατεία Καψαμπέλη, τα πυργόσπιτα με ιστορία αρκετών αιώνων, οι νερόμυλοι έξω από το χωριό όπου οι κάτοικοι άλεθαν το σιτάρι καθώς και πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα τόσο μέσα στο χωριό όσο και γύρω από αυτό. Στο χωριό στεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία του χωριού, την τσακώνικη διάλεκτο, τα μνημεία της Καστάνιτσας καθώς και για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καστάνιτσα, ακόμα, κάποιοι από τους παλαιότερους κατοίκους μιλούν την Τσακώνικη διάλεκτο.

Η Καστάνιτσα βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Απέχει 72 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, 65 από Σπάρτη και 198 από την Αθήνα. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη με πιο εύκολη διαδρομή αυτή μέσω Άργους, Άστρους Κυνουρίας και Αγίου Ανδρέα. Το χωριό προσφέρεται για χαλαρωτικά Σαββατοκύριακα κοντά στη φύση και όμορφες εξορμήσεις στην περιοχή.

 

Δείτε
Καταρράκτες Λεπίδα Καταρράκτες Λεπίδα

Καταρράκτες