Βυτίνα

Translate English Version

Βυτίνα

Η Βυτίνα είναι χωριό της ορεινής Αρκαδίας και ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου.Φωλιασμένη σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, ανάμεσα σε έλατα και καστανιές, η Βυτίνα είναι ίσως το πιο ζωντανό και τουριστικά ανεπτυγμένο από τα χωριά του Μαινάλου. Εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια, τα γραφικά καλντερίμια, τη μεγάλη πλατεία με την παλιά εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα και τις αμέτρητες περιπατητικές διαδρομές στα δάση που την περιβάλουν. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκονται παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία αλλά και πολλά καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων όπως μέλι, όσπρια, ζυμαρικά και βότανα. Άλλωστε η Βυτίνα φημίζεται για το διαλεκτό μέλι που παράγει όπως και για το γκρίζο μάρμαρο που κοσμεί πολλά αρχοντικά του οικισμού. 

Η ιστορία του χωριού ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας. Στη Βυτίνα υπήρχε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα και τον Ίππιο Ποσειδώνα που μαρτυρά την κατοίκηση της περιοχής από εκείνα τα χρόνια. Ερείπια του ναού σώζονται στην είσοδο του χωριού. Το 1821, οι κάτοικοι του χωριού πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους, με αποτέλεσμα ο Ιμπραήμ να πυρπολήσει τον οικισμό επτά φορές. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βυτίνα υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Βυτίνα - Αξιοθέατα

Από τα σημαντικότερα  αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα του 1846 που οικοδομήθηκε με μαύρο μάρμαρο της περιοχής, η Ιστορική Βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο, το ανακαινισμένο Παλιό Σχολείο και οι ιστορικές εκκλησίες της Παναγίας και των Αγίων Αποστόλων. Ξεχωρίζει ο δενδροσκέπαστος «δρόμος της αγάπης» που ξεκινά σχεδόν από την πλατεία και καταλήγει στον εθνικό δρόμο Τριπόλεως Βυτίνας. Ο δρόμος υπήρξε κατά το παρελθόν χώρος περιπάτου και γνωριμιών των νέων της εποχής.

Η Βυτίνα έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός και είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου αλλά και από άλλα εξίσου γραφικά και ιστορικά χωριά του νομού όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, τα Λαγκάδια και η Ελάτη. Η Βυτίνα απέχει 38 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα του νομού Τρίπολη και η πρόσβαση είναι πάρα πολύ εύκολη. 

Δείτε
Γεφύρι της Τζαβάραινας Γεφύρι της Τζαβάραινας

Πέτρινα Γεφύρια