Ελληνικό Ελαιόλαδο

Translate English Version

Ελληνικό Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο προέρχεται από τον καρπό του δένδρου της ελιάς (Olea europaea). Το παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται με μηχανική επεξεργασία στα ελαιοτριβεία, αποτελεί βασικό στοιχείο και προϊόν υγιεινής της μεσογειακής διατροφής.Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς χώρες στον πλανήτη, ενώ όσον αφορά την κατανάλωση έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη ανά κεφαλή στον κόσμο.

Πιεστήρια για παραγωγή λαδιού και πιθάρια αποθήκευσής του απαντώνται στον ελληνικό χώρο από τη μυκηναϊκή εποχή. Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το λάδι στη διατροφή τους, για φωτισμό, ως άρωμα, για την περιποίηση του σώματος και στη βυρσοδεψία. Στις μέρες μας, είναι διαθέσιμες δύο κατηγορίες ελαιόλαδου, τα βρώσιμα και τα βιομηχανικά. Τα πρώτα διακρίνονται σε παρθένα και σε απλά.

Η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου ξεκινά με τη συλλογή των ελιών, που γίνεται είτε με ραβδισμό είτε με χρήση μηχανημάτων. Ακολούθως, στο ελαιοτριβείο γίνεται το ζύγισμα, ο διαχωρισμός και το πλύσιμο των ελιών. Έπειτα μεταφέρονται σε θραυστήρες και ακολουθεί η μάλαξη του πολτού.

Στη συνέχεια εξάγονται τα υγρά, που είναι μείγμα ελαιόλαδου με υδαρή συστατικά του καρπού. Το στερεό υποπροϊόν που μένει ονομάζεται "πυρήνας" και περιέχει σημαντικό ποσό ελαιόλαδου. Το ακατέργαστο πυρηνέλαιο που παράγεται, για να γίνει βρώσιμο υφίσταται ραφινάρισμα. Το παραγόμενο ελαιόλαδο διατίθεται στην κατανάλωση μόνο ως μείγμα με παρθένο και είναι κατώτερης ποιότητας.

Τα υγρά της ελιάς που λαμβάνονται με τη μάλαξη οδηγούνται σε φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες όπου το λάδι διαχωρίζεται από το υδαρές τμήμα. Τα συστατικά που αποβάλλονται ονομάζονται "κατσίγαρος". Σε ορισμένες περιπτώσεις από αυτά παράγεται βιομηχανικό ελαιόλαδο που προορίζεται για ραφινάρισμα ή για βιομηχανική χρήση. Από τα καθαρά πλέον υγρά προκύπτει το παρθένο ελαιόλαδο.Η απόδοση 100 κιλά ελαιών είναι συνήθως 10-25 κιλά λάδι, 35-50 κιλά ελαιοπυρήνα και 35-50 κιλά υγρά υπολείμματα.

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο έχει οξύτητα ≤0,8%, το Παρθένο Ελαιόλαδο ≤2,0% και το Ελαιόλαδο που προορίζεται για ραφινάρισμα ή για βιομηχανική χρήση, >2,0%. Το Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά που είχε και ο ελαιόκαρπος. Η χρήση του στο ψήσιμο, στο σοτάρισμα, στο ψήσιμο στη σχάρα, στο ντύσιμο, στην παρασκευή σούπας και αλλού, βελτιώνει τη γεύση του φαγητού και ωφελεί την υγεία μας.

Το ελαιόλαδο περιέχει πληθώρα βιοδραστικών συστατικών. Η χρήση του αποδομεί το λίπος από τα τα λιποκύτταρα του οργανισμού, καθώς τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Έτσι, βοηθά στην προστασία από καρδιοαγγειακές παθήσεις, στη μείωση του βάρους, στη ρύθμιση της ινσουλίνης, αλλά και σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το ελαιόλαδο συμβάλλει ακόμα στην αποτροπή δημιουργίας ασθενειών που μειώνουν την αντιληπτική ικανότητα, όπως το Αλτσχάιμερ. Τα φαινολικά του συστατικά έχουν αντι-φλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης) και μειώνουν τους δείκτες λιπιδικού οξειδωτικού στρες. Οι βιταμίνες Α, D, E και K που περιέχει βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση των κυττάρων, λειτουργεί δηλαδή και ως αντι-γηραντικό.