Κέρκυρα (πόλη)

Translate English Version

Κέρκυρα (πόλη)

Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού και η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ιονίου. Είναι κτισμένη στα ανατολικά παράλια του νησιού πάνω σε μία χερσόνησο, που διαιρεί την πόλη σε δύο τμήματα.
 
Το νέο τμήμα της πόλης χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες πλατείες και τις μεγάλες λεωφόρους και τα σύγχρονα κτίρια. Το παλιό τμήμα Κέρκυρας είναι από τα πιο γραφικά μέρη παγκοσμίως με τα χαρακτηριστικά παλιά καλντερίμια τα γνωστά σε όλους και χιλιοτραγουδισμένα, καντούνια της Κέρκυρας. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων, το άφθαρτο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, έναν ναό με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες.
 
Περιηγηθείτε στην Παλιά πόλη και τα καντούνια της που είναι στολισμένα με τις μπουγάδες των νοικοκυριών, επισκεφτείτε τις ιστορικές εκκλησίες και ανακαλύψτε κρυμμένες πλατείες ανάμεσα βενετσιάνικες πολυκατοικίες. Ανεβείτε στο Παλιό Φρούριο για να δείτε το μεγαλείο της πόλης από ψηλά και στο τέλος απολαύστε το καφεδάκι σας στη διάσημη Λιστόν, σημείο αναφοράς και κοινωνικότητας για ντόπιους και επισκέπτες. Η συστοιχία αυτή είναι ίδια με αυτή των οικιών της οδού Ριβολί (απέναντι από το μουσείο του Λούβρου) στο Παρίσι. Η πιο παλιά και γοητευτκή συνοικία της παλιάς πόλης είναι το Καμπιέλλο όπου θα περπατήσετε στα στενά καντούνια με ψηλά κτίρια, σκαλιστά πηγάδια, γραφικές πλατείες και περίτεχνα μπαλκόνια.
 
Στην βόρεια άκρη της Σπιανάδας στέκεται το Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου, εντυπωσιακό κτήριο της Αγγλοκρατίας, που σήμερα φιλοξενεί την Δημοτική Πινακοθήκη και το μοναδικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Η πόλη φυσικά διαθέτει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες συνδυάζοντας το σήμερα με την έντονη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.
 
Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις έστω και για μία φορά για πολλούς λόγους: το έθιμο της ρίψης των «μπότηδων» (κανάτια) όπου από τα μπαλκόνια των σπιτιών και στους δρόμους οι κάτοικοι ρίχνουν τους μπότηδες γεμάτους με νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο και να διώξουν το κακό, τα «Κάλαντα του Λαζάρου» στο Καμπιέλλο, την αναπαράσταση του σεισμού που ακολούθησε την Ανάσταση του Κυρίου, τις μεγαλοπρεπείς φιλαρμονικές του νησιού να ψάλλουν πένθιμα εμβατήρια και τα φαντασμαγορικά βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης στη κατάμεστη πλατεία. Μαζί με πολλά άλλα έθιμα μοναδικά στο κόσμο, καθιστούν τη πόλη ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως.

Δείτε
Νέο Φρούριο

Νέο Φρούριο
Κάστρα/Φρούρια

Ναός Καρδακίου

Ναός Καρδακίου
Αρχαία Ιερά